(Nettavisen:) Siden 2018 har Christiania Ballklubb arrangert gratis fotballskole for barn i bydel Gamle Oslo. Fotballskolen har blitt en stor suksess, og har økt fra 100 deltakere det første året til 240 deltakere i fjor.

Tilbudet har vært svært populært hos barn fra ressurssvake familier som ikke reiser på ferie på sommeren.

I år fikk imidlertid idrettslaget en tung beskjed. For å kunne tilby gratis fotballskole har de vært avhengig av midler fra det offentlige, men da klubben søkte om økonomisk støtte fra Oslo Idrettskrets i år fikk de avslag.

Midlene fra Oslo Idrettskrets har vært viktige for Christiania Ballklubb, og avslaget får konsekvenser for fotballskolen, som hadde tenkt til å utvide tilbudet denne sommeren. I stedet blir de nødt til å nedskalere planene sine.

Avslaget får styreleder i klubben, Frode Lia, til å reagere. Selv om han har forståelse for at det er tøffere økonomiske tider nå, og dermed var forberedt på mindre midler enn tidligere, forstår han lite av prioriteringene som er gjort.

– At de velger å begynne med kuttene på de absolutt svakeste, det reagerer jeg på. At de begynner nederst på rangstigen, det reagerer jeg kraftig på, sier han til Nettavisen.

Les også: Avisa Oslo deler ut 750.000 kroner – disse får penger

Oslo idrettskrets: – Mange er misfornøyd

I avslagsbrevet fikk Lia også beskjed om at idrettskretsen ikke gir støtte til gratisplasser.

– Det var kanskje det jeg reagerte mest på. Det gis ikke midler til gratisplasser. Hvis man har litt kunnskap om hva som skjer på bakken i bydel Gamle Oslo, så er barnefattigdom en helt reell ting. Hundrelapper utgjør en stor forskjell, sier Lia.

Magne Brekke er generalsekretær i Oslo Idrettskrets. Han har ingen problemer med å forstå at Lia er frustrert over at fotballskolen til Christiania Ballklubb fikk avslag på støtte i år.

– Vi skulle gjerne gitt midler til fotballskolen. Det er ikke noe galt med den. Men ingen av de som har søkt midler til sommeridrett har fått i nærheten av det de har søkt om, sier Brekke til Nettavisen.

Christiania Ballklubb søkte om økonomisk støtte fra en ordning fra Oslo Idrettskrets som heter «Idrettssommer». Det er Oslo kommune som bevilger penger til denne ordningen, mens idrettskretsen prioriterer hvem som får tildelt penger.

Brekke forteller at de har fått inn søknader for rundt 20 millioner kroner, men at de tror de ikke kommer til å få mer enn 10 millioner kroner av kommunen.

Det gjør at de må prioritere hardt, og i denne omgang betyr det at Christiania Ballklubb er blant de som ikke får støtte.

– Innenfor de midlene vi har planlagt med må vi gjøre beintøffe prioriteringer. Da må vi bare sette streken veldig høyt. Mange er misfornøyd med at de har fått mindre enn de har søkt om, sier Brekke.

– Samtidig er det slik at mange av de idrettslagene som har søkt støtte fra oss har fått støtte fra stiftelser og andre kilder til samme tiltak. Gapet mellom hva som trengs for å gjennomføre ønsket sommeraktivitet kan derfor være mindre enn det ser ut som akkurat i dag, legger han til.

Kan ikke røpe summene

Nøyaktig hvor stort budsjettet deres blir vet de ikke før revidert budsjett blir vedtatt i juni. Akkurat det synes Brekke er svært krevende, og han skulle ønske budsjettet deres var klart mye tidligere.

Omar Samy Gamal er byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo kommune. Han kan ikke si noe om hvor mye penger som vil bli bevilget til «Idrettssommer» ennå, men han roser satsingen og mener det har vært en fantastisk suksess.

– Hvert år har pengene kommet i revidert budsjett. Det er nå rett rundt hjørnet, og jeg gleder meg til å legge det fram. Jeg kan ikke si hva som kommer i revidert budsjett før det er vedtatt, men jeg kan si at gratis idrett i sommerferien har vært en kjempesuksess og noe vi tidligere har signalisert at vi ønsker å fortsette med, skriver han i en e-post til Nettavisen.

Når det gjelder avslagsbrevet til Christiania Ballklubb, hvor det sto at det ikke gis midler til gratisplasser, mener Brekke det har vært en misforståelse.

– Når vi sier at det ikke er gratisplasser, så er det på tilbud som i utgangspunktet koster mye. Si du arrangerer en fotballskole som koster 3000 kroner i uka, så får du ikke ti gratisplasser. Det er for oss feil politikk. Vi ønsker tilbud som er det samme for alle, sier han.

LES OGSÅ: Nesten over natta fikk Jacob stjernestatus. Slik fikk han til det tusenvis drømmer om

– Ikke opplyst om det

Christiania Ballklubb er ikke det eneste idrettslaget i Oslo som har fått avslag på økonomisk støtte for sommeridrett. Skeid er en annen klubb som er i samme posisjon.

De har de siste årene hatt et tilbud om treninger gjennom juli måned for ungdom ledet av eldre ungdom. Daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand, forteller at dette har vært et godt tilbud som mange har satt pris på.

Holmeide Strand synes det er synd at det ikke blir satt av midler til et sånt tilbud lenger.

– Det er leit for ungdommene i Skeid, men ikke minst i resten av byen. Det er mye snakk om utenforskap nå, men det ser ikke ut til at bevilgningene følger holdningene, sier han til Nettavisen.

Lia i Christiania Ballklubb forteller også om en annen begrunnelse de fikk for avslaget, som han reagerer på.

Senere har han nemlig også fått en begrunnelse om at opplegget de har med fem timer aktivitet over fem dager ikke er nok til å få støtte.

– Nå har de, uten å opplyse om det, sagt at grensen er på seks timer om dagen for å få støtte. Du må altså ha aktivitet i seks timer om dagen, fem dager i uka. Sånn jeg opplever det, er det bare en måte de kan gjøre det litt enkelt for seg selv, sier Lia.

Slik svarer Brekke på det:

– Det kan nok oppleves som jævlig strengt. Men vi har i kriteriene sagt at det skal være fulle aktivitetsuker. Hva er det? Det kunne vi kanskje vært tydeligere på. Noen kan ikke få, det er ikke nok penger til alle. Så har vi sagt at det tilbudet er for lite. Men vi ønsker å få dette til, men vi kan ikke dele ut penger vi ikke har.

– Jeg har jo kredittkort

Selv om Christiania Ballklubb ikke får økonomisk støtte fra Idrettskretsen i år, blir det likevel gratis fotballskole. For Lia har det aldri vært aktuelt å avlyse.

– Hvor godt merker dere det økonomisk at dere ikke får støtte?

– Vi mangler jo litt, men jeg håper jeg skal klare å skaffe det. Jeg har jo et kredittkort, så jeg skal nok komme i mål på en eller annen måte, sier Lia, før han gjentar hovedbudskapet sitt:

– Det som forarger meg er at de velger å kutte blant de svakeste.

LES FLERE FOTBALL-SAKER HER: