Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer kraftig på 108 millioner til private korona-testere: – Latterlig

– Latterlig. Jeg hadde skjønt det hvis det var et borgerlig byråd, men et rødgrønt et burde satset mer på fellesskapsløsninger.

Det sier Oslo Rødts leder Siavash Mobasheri til Avisa Oslo.

Avisa har i dag publisert en oversikt over pengene Oslo kommune har brukt på private aktører i forbindelse med koronatesting.

Oversikten viser at 108,5 millioner er blitt brukt siden august i fjor, deriblant 32,5 millioner kroner til Dr. Dropin.

– Dette viser at kommunen har pengene, og at det bare står på politisk vilje til å ansette egne folk, ta styringen og tilby gode lønns- og arbeidsvilkår. Byrådet har valgt å ikke gjøre dette. Det er et politisk valg de har gjort. Å heller gi pengene til velferdsprofitører, som tjener fett på pandemien, sier Mobasheri.

Les også

Millionene renner ut av kommunekassa: – Har betalt ut 100 millioner til private aktører for koronatesting

Ber byrådet endre kurs

Mobasheris parti er ideologisk imot at private aktører skal kunne tjene penger på helsetilbud.

I Oslo har de kritisert at Oslo kommune avskjediger midlertidig ansatte når de etter planen skal trappe ned testberedskapen, samtidig som kontraktene med private aktører opprettholdes.

Les også

Forteller om fortvilte ansatte og slakter måten Oslo skal trappe ned koronatestingen: – En provokasjon

De mener at det trengs flere hender på permanent basis på sykehjem og andre kommunale institusjoner.

Derfor mener Rødt også at byrådet kunne brukt pandemien til oppbemanning, og endre kurs til en politikk mer i tråd med det støttepartiet Rødt og fagforeningene vil ha.

– LO, alle de store forbundene og en samlet fagbevegelse er for en kursendring. Det forundrer meg veldig at Ap og SV ikke fører en politikk som er bra for arbeidsfolk, lyder kritikken fra Oslo Rødts leder Siavash Mobasheri.

Kritikk fra tillitsvalgt

Helseetatens hovedtillitsvalgte Stig Berntsen kommer også med kritikk.

– Det ene er at det er elendig personalpolitikk. Det som kjennetegner testingen er at de ansatte har fått stillinger på 20 til 60 prosent. Det er den ene siden. Det andre er at vi har et byråd som prater om at man skal ha profittfri velferd, sier en oppgitt Berntsen til Avisa Oslo.

Han mener bruken av private aktører er dårlig kriseberedskap, og at Oslo sikrer seg best ved å ansette egne folk.

– Sånn som det fungerer nå, kommer byråden til å vise til Helseetaten, og si at det er virksomhetslederne som avgjør dette. Da tar man bort politikken. Som virksomhetsleder, så vil de lete etter alle mulige måter å spare penger på. Så lenge en del av verktøykassa til Helseetaten er å bruke private aktører, så vil de gjøre det. Når Ap og SV snakker om profittfri velferd, så handler det ikke om at det er opp til virksomhetslederen. Om man skal oppnå profittfri velferd, må man ta private aktører ut av verktøykassa, mener Stig Berntsen.

Avisa Oslo har bedt byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester om å svare på kritikken. Artikkelen oppdateres når svaret foreligger.

Kommentarer til denne saken