På pressekonferansen torsdag kveld sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at omikron-varianten av koronaviruset nå sprer seg i Oslo, som har gjort at hovedstaden nå får nye, strenge tiltak.

– Omikron endrer spillereglene, og derfor er det også innført en rekke tiltak for Oslo.

Johansen sier at tiltakene som regjeringen innfører har store konsekvenser for Oslo. Tiltakene kan du lese om her.

– Det er mange av de samme som har vært hardest rammet under hele pandemien, som nå må ta støyten igjen. Den menneskelige og den økonomiske kostnaden blir svært høy, sier han, og fortsetter:

– Vi legger til grunn at alle kostnader blir kompensert fullt ut. Det må gjelde for næringsliv, kulturliv og offentlig transport. For et næringslivet som står på kanten av stupet er det viktig at denne kompensasjonen kommer på plass.

Anbefaler fortsatt folk å gå på julebord

Tidligere denne uka sa Johansen at han skulle på byrådets julebord førstkommende fredag. Men på grunn av de nye tiltakene, der man i privat arrangement ikke har lov å samle mer enn 100 personer, så utgår deres julebord.

– Det var påmeldt 267 på vårt julebord her. I og med at det er et privat arrangement må det dessverre utgå. Vi får se jula 2022 og komme sterkere tilbake da.

Likevel sier Johansen at han ikke mener at folk skal avlyse julebordene de har planlagt å gå på, så lenge det er for under 100 personer.

– Jeg har registret at mange avlyser julebord. Det synes jeg er leit, men jeg forstår frykten og at enkelte tar de beslutningene, sier Johansen, før han legger til:

– Men jeg anbefaler fortsatt folk til å gå på julebord.

Se intervju med Raymond Johansen om smittesituasjonen:

– Fortsatt mye vi ikke vet

Byrådslederen sier han er glad for at barn og unge skjermes.

– Regjeringens mål med tiltaket er å bremse utbruddet av omikron. Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om viruset. Det er stor usikkerhet med hensyn til hvor raskt det smitter, hvor alvorlig syk man blir og hvilken effekt vaksinen har. Det viktigste er at det kan bringes på det rene så raskt som overhodet mulig, slik at vi kan komme tilbake til en praksis der vi vet at de tiltakene vi innfører er nødvendige og forholdsmessig.

– Under hele pandemien har Oslo hatt egne forskrifter og håndtert pandemien tilpasset de lokale forholdene her i byen. Vi har forståelse for at nasjonale myndigheter i en akuttposisjon har behov for å gi bestemmelser for regionen, men vi har et felles mål om at kommunene igjen etter disse to ukene igjen kan samordne og tilpasse tiltak til den lokale situasjonen.