I disse dager rigges det til en storslått brytefest i Oslo. Lørdag 2. oktober går VM i bryting av stabelen i Jordal Amfi – med 800 deltakere fra 80 nasjoner.

På et pressetreff mandag brukte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tid til å hylle Stig-André Berge.

Bryteveteranen, med OL-medalje på merittlisten, takker av etter mesterskapet. Johansen og Berge er begge fra Groruddalen i Oslo.

– Han har representert Groruddalen, Oslo og Norge på en fantastisk fin måte. Han er en sprudlende idrettsutøver som gir av seg selv. Det å få kronet en fantastisk karriere med arrangement på hjemmebane er en fantastisk linje. Jeg må få lov til å takke deg, så kan jeg takke deg mer etter VM, for betydningen du har hatt for byen og brytesporten. Det er en ære å få lov til å si det, fortalte Johansen med blikket rettet mot Berge.

– Ikke pensjonist ennå

I laget går Berge under kallenavnet «gamlefar». Han har mistet tellingen og er usikker på om Oslo-turneringen er hans 31. eller 32. mesterskap.

Likevel påpekte han at det er for tidlig å kalle ham pensjonist. Berge har en stor drøm om å avslutte karrieren med en VM-medalje.

– Det begynner å krible, jeg begynner å kjenne det. Jeg gleder meg vanvittig til å vise bryting til det norske folk, sier han til Avisa Oslo.

– Selvfølgelig er det hyggelig med ordene fra Raymond. Men det er viktig for meg å si at jeg ikke er pensjonist ennå. Jeg har fortsatt noen uker igjen på brytematta. Det er for tidlig å takke meg helt ennå, gliser han.

Saken fortsetter under bildet.

Markerer slutten på koronaen

Bryte-VM blir det største arrangementet i Oslo etter pandemien. Det hele avholdes i Jordal Amfi fra 2.–10. oktober i det som normalt er Vålerenga ishockeys storstue, Jordal Amfi.

– Dette gleder jeg meg veldig til. Det er nærkontakt av største grad, så det passer veldig bra, sier byrådslederen.

– Det blir en fin markering på at alle koronareglene endelig er borte?

– Ja, det synes jeg passer veldig, veldig bra, sier han og ler.

– Nå blir det fest i helga. Det blir en mulighet for folk å se en idrett som ofte går litt under radaren, men det er en fantastisk idrett, forteller Johansen.

Les også

Bak denne døren på Majorstuen holder noen av verdens beste utøvere til

Derfor ønsket Oslo mesterskapet

Oslo kommune (15 mill.) og staten (10 mill.) har bidratt med 25 millioner kroner til arrangementet. Johansen påpekte grunnen til at man ønsket nettopp Oslo som arrangørby.

– Bryting er en global idrett. Vi er en by med mange innbyggere med ulike etniske bakgrunner. Det å kunne bidra til å rekruttere flere til byting, en idrett som krever å møte opp, disiplin og et sett av regler, er viktig for oss.

Idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV) lover også en fest.

– Starten kunne ikke vært bedre på gjenåpning. Det er så bra timing at vi er tilbake nå. Det blir en heidundrendes fest i Jordal Amfi. Det blir også mulig å delta utenfor arenaen med telt og visning av kampene der. Det blir en folkefest, sier Gamal.