– Det kommer til å bli helt vilt i Oslo i kveld! Jeg tror det vil være heftig med feiring i byen, sier Raymond Johansen.

Selv skal byrådslederen i bryllup, og er kledd opp i dress der han står ved fabrikkjentenes bru på Sagene. Byrådslederen legger ikke skjul på at han gleder seg til å feire både partifellens bryllup og gjenåpninga med dans og drikke på Månefisken.

I dag, klokka 16.00 ble alle nasjonale restriksjoner opphevet. Det betyr at man atter en gang kan danse tett, bestille og få servering over bardisken, slippe inn på utesteder etter midnatt og stå i kø uten å bekymre seg for om meteren overholdes.

Men det er ikke bare pur glede å spore i Oslos kultur – og uteliv.

For kort varsel?

Flere aktører og ansatte peker på en ambivalens knyttet til gjenåpningen: På knappe 26 timer måtte rutiner endres, flere ansatte settes opp på jobb, varer må bestilles og leveres og godt innarbeidede koronarutiner må endres. Når byrådslederen sier at han tror det blir «helt vilt» i Oslo i kveld, så setter han fingeren på noe mange bartendere også gruer seg til.

– Har utestedene fått for kort varsel? 26 timer på å gjøre en total helomvending av rutiner er vel knapt med tid?

– Det er kort tid, men vi kan ikke holde stengt lenger enn det som var nødvendig. Når alle de nasjonale restriksjoner bortfalt klokka fire i dag, så måtte vi også følge etter her i Oslo, sier Johansen og legger til:

– Jeg forstår at mange må omstille seg. Det er mange som har mangel på arbeidskraft nå, mange som har vært ansatt i bransjen har funnet seg noe annet å gjøre. Og det er utfordrende, men det var sånn det måtte bli.

– Har dialogen med ute – og kulturlivet vært god nok under pandemien og gjenåpningen?

– Tilbakemeldingen fra bransjen generelt er at vi har hatt så bra kontakt som man har kunnet, og at vi respektfullt har hørt på deres utfordringer. Problemet er jo at de har vært underlagt strenge restriksjoner fordi vi har hatt en pandemi og smittevernregler som har pålagt dem det.

– Konsekvensene av pandemien, og de strenge restriksjonene, kommer ikke til å forsvinne bare fordi restriksjonene gjør det. For mange kommer senvirkningene av pandemien til å bli veldig tøffe. Har dere noen plan for å bistå bransjen?

– Jeg tror det er veldig viktig å ha dialog med bransjen, og gjøre de lettelsene vi kan gjøre. Men det må vi nesten få lov til å komme tilbake til i nær kontakt med bransjen. En del er jo statlige ordninger som vi hadde nødt til å når det gjelder kompensasjon, forlengelse av permitteringsordninger, det ligger ikke på vårt bord, men det som ligger på kommunen er klart vi skal følge opp det så godt vi kan

Og bekymringene gjelder ikke bare næringslivet og kulturen, det gjelder også dem som jobber i disse bransjene. Har byrådet vært flinke nok til å ta vare på de ansatte i de utsatte næringene under pandemien?

– Det er først og fremst arbeidsplassen sin jobb å følge opp de ansatte, men det er klart at alle som har blitt arbeidsledige, eller de som ble permittert, må følges opp. Det er en av de store utfordringene i tida fremover, sier Johansen.

– Tusen takk, bartendere.

Byrådslederen skal i bryllup, men mange andre i Oslo, kommer nok til å dra ut på byen. For første gang på lenge kan man stå tett, slippe inn steder etter midnatt og danse.

– Hva er din oppfordring til folk som skal ut i dag?

– Vær glad, legg byen for dine føtter, her skal vi gå rundt og klemme hverandre og ha en karnevalsaktig stemning hvis du orker det på en høstdag i byen, så får vi bare håpe at alle legger godvilja og smilet til. Og at vi unngår negative situasjoner da, det er jo alltid en fare i en storby, det er mitt ønske.

– Har du noe du vil si til de bartenderne som står på jobb i dag?

– Tusen takk, bartendere i Oslo! Vi veit at dere har lengta etter denne dagen, samtidig kom den veldig brått, og det kommer til å være massivt med trøkk i kveld. Vi trenger den profesjonaliteten og det smilet dere har, og mine varme tanker går til dere, sier byrådslederen.

– Men jeg tror også bartenderne er så klare nå, for å få ta imot gjester som ønsker å bruke penger på å ha det gøy og nyte livet i Oslo, avslutter Johansen.