Det var budskapet fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap), da han møtte Avisa Oslo etter onsdagens bystyremøte.

Enn så lenge er byrådet tilbakeholdne med å innføre strenge, inngripende koronatiltak i hovedstaden. De oppfordrer imidlertid innbyggerne i Oslo til å bruke munnbind på kollektivtransport, i butikker, på kjøpesentre og i taxier.

– Vi følger situasjonen veldig nøye. Tidligere var det tre ting vi så på for å avgjøre tiltak: Smittetall, vaksinasjonsgrad, samt innleggelser og kapasiteten til spesialisthelsetjenesten. Nå ser vi at smittetallene er høye, men vaksinasjonsgraden er også veldig høy – opp mot 90 prosent. Vi er også godt på vei med tredje dose til de over 65, sier Johansen og fortsetter:

– Det vi må se på framover er hvor presset spesialisthelsetjenesten og intensivavdelingene er. Det er det som avgjør.

Svarer på Høyre-kritikk

Byrådet har også varslet at de vil vurdere koronapass i tiden fremover. For passivt, mener blant andre Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg, som mener at det burde innføres snarest.

Johansen har følgende kommentar til kritikken:

– Det tar jeg til etterretning, så får jeg konsentrere meg om å styre byen så godt jeg kan. Vårt mål er å holde Oslo så åpent som mulig.

– Hele diskusjonen om koronapass er komplisert. Det fordrer for det første at vi har veldig strenge tiltak, som da kan lettes med koronapass. I tillegg har det etiske sider som er viktig å diskutere, legger Johansen til.

Byrådslederen er tilbakeholdne med å karakterisere situasjonen i Oslo som kritisk, selv om vi nå står overfor høyere smittetall enn noen ganger tidligere under pandemien.

– Vi opplever ikke situasjonen som kritisk, men vi er nødt til å være varsomme og følge godt med. Derfor har jeg vært tydelig på å anbefale folk å bruke munnbind. Jeg håper at det budskapet har nådd fram, sier Johansen.

Ruter i krise

Kollektivselskapet Ruter har vært hardt rammet av pandemien. Til tross for at de sliter med økonomien, har ikke regjeringen ønsket å garantere for noen kompensasjon utover 1. januar.

– Frykter du at situasjonen nå vil påvirke inntektene til Ruter ytterligere?

– Ja. Nå er vi inne på psykologi: Det er klart at når mange bruker munnbind, er det enkelte som vil følge seg tryggere. Andre vil føle seg utrygge, fordi de tenker at her er det mye smitte, selv om det ikke er påvist at kollektivtransporten er et sted der det smittes mye.

Tvert imot er de blant de yngste at smittetrykket er størst, peker Johansen på.

– Blant 16-17-åringer ser vi at villigheten til å ta dose to, ikke alltid er der. Dette er litt anekdotisk, men det virker som de er litt mer redde for ubehaget ved vaksinen, enn lettere sykdom med covid-19. Til det er det viktig å si at smittefaren ved at du er uvaksinert er såpass stor, at jeg anbefaler veldig å ta vaksinen, lyder budskapet fra byrådslederen.

I møte torsdag

Som Avisa Oslo omtalte tidligere onsdag, skal Johansen og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) torsdag i møte med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for å diskutere Ruter-krisen.

– Ruter står i en meget alvorlig og krevende situasjon, rett og slett for at nedgangen i antall reisende nå ligger på rundt 22 prosent. Da er også inntjeningen dårligere. Det betyr at vi hele tiden har en avveining, for vi kan ikke fly rundt og kjøre tomme trikker og busser – ikke at vi er helt der nå. Det er uansett et viktig budskap at denne pandemien ikke er over og at vi har tiltak som vil vare en stund. Da er det viktig at vi får forståelse for at vi trenger mer penger, sier Johansen.

Han poengterer at Oslo og Viken har over halvparten av alle kollektivreisende i hele Norge.

– Da dreier det seg også om å nå klimamålene. Da er vi helt avhengige av å ha flere over på kollektivtransport. Her er Oslo og regjeringen i samme båt, sier Johansen avslutningsvis.