Gå til sidens hovedinnhold

Raymond om skillet mellom øst og vest: – Et demokratisk problem

Byrådsleder Raymond Johansen la alt kruttet i valgkampen på østkanten, to dager før valget. – Folk på Oslo øst er ikke vant til å bruke makt. Jeg er veldig bekymra over det geografiske skillet i hvem som bruker stemmeretten sin, sier han.

Selv om Raymond Johansen og resten av Arbeiderpartiet kan juble for gode målinger den siste tiden, er det en ting som bekymrer byrådslederen. Tall fra tidligere stortingsvalg er tydelige: Valgdeltakelsen er betydelig lavere blant innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn enn blant majoritetsbefolkningen.

Dette skaper et skille mellom bydelene i Oslo. Nå kaller Raymond Johansen den geografiske skillet i valgdeltakelsen for Oslos demokratiske problem.

– Vi vet av i indre øst i Oslo, i Groruddalen og Søndre Nordstrand er det en del som ikke stemmer, sier Johansen og legger til:

– Konsekvensen er at folk i Oslo øst sier ifra seg makta og det er et stort demokratisk problem. Dette er Oslos demokratiske problem.

– Tydelig hvem som legger mest press på politikerne.

Både i 2013 og 2017 var valgdeltakelsen blant majoritetsbefolkningen på 80 prosent mens den blant innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn var på litt over 50 prosent.

Andelen innbyggere med innvandrerbakgrunn er langt fra likt fordelt i bydelene eller i stemmekretsene. I 25 av Oslos valgkretser er andelen med innvandrerbakgrunn over 25 prosent. Disse ligger i bydelene Søndre Nordstrand, Alna, Stovner, Bjerke, Grorud og Gamle Oslo. I 25 av kretsene er andelen med innvandrerbakgrunn under landsgjennomsnittet på 7 prosent. Disse kretsene ligger i bydelene Frogner, Vestre Aker, Ullern, Nordstrand og Nordre Aker.

Disse tallene vekker bekymring hos byrådsleder Raymond Johansen. Han forteller at erfaringene som byrådsleder, har skremt ham.

– Jeg har vært byrådsleder i seks år og jeg merker tydelig hvilken del av befolkningen som legger mest press på politikerne. Det er folk på vestkanten som kommer med mest press når det gjelder barnehager, når det gjelder idrett, og når det gjelder reguleringsplaner. Jeg opplever mye mer press fra vest enn øst i Oslo. De som bor der er folk som er vant til å bruke demokratiet. Både ved å stemme, men de bruker også demokratiet som et pressmiddel mot politikere, sier Johansen og legger til:

– Folk på Oslo øst er ikke vant til å bruke makt.

– Jeg er veldig bekymra over det geografiske skillet i hvem som bruker stemmeretten sin. Det er et demokratisk problem at forskjellene er så store, og at de går langs sosiale skillelinjer, sier Johansen.

Mobiliserer velgere i innvandrertette miljøer.

Fredag før valget var byrådslederen og partifelle og nestleder i Arbeiderpartiet Espen Barth Eide på Grønland for å knive om de siste stemmene. De forteller at partiet siste helgen før valget mobiliserte velgere i innvandrertette områder.

– Vi besøker moskeer og har gjort intervju snakker med al-Jazeera og andre medier som er store blant innvandrere for å nå ut til de som tradisjonelt ikke stemmer. I tillegg mobiliserer vi på T-banen og lignende, forteller de.

Johansen tror pandemien har gitt partiene en bittersøt lærdom om hvordan man skal nå ut til folk:

– Gjennom pandemien har vi lært veldig mye om hvordan vi henvender oss til folk. Vi var flere som fikk oss en vekker da vi innså hvor lite folk hadde fått med seg av smittesituasjonen og restriksjonene. Vi lærte at det å sette opp noen plakater på riktig språk utenfor moskeen ikke var nok.

– Det som funka er å være blant dem, og snakke med dem og de folkene som er autoriteter i deres miljø. Det har vi tatt med oss inn i valgkampen, sier Johansen.

– Vi tar det for gitt at folk vet hvordan de stemmer, men når vi oppsøker folk på østkanten så ser vi at det ikke er selvsagt at folk vet det. En del har heller ikke fått med seg at det er valg, så man må aktivt oppsøke folk og fortelle om det.

Har stemt

Utenfor kafeen Waaberi på Grønland, sitter Hassan Ali, Shire Ahmed Mohammed og Yousef Ahmed. De bor i bydel Søndre Nordstrand og på Tøyen. Når Raymond Johansen og Espen Barth Eide legger dagens mobiliseringstur innom, forteller de at de allerede har stemt.

– Vi har stemt alle sammen! Det er viktig å bruke stemmeretten sin, for å påvirke sier Mohammed.

De trekker frem arbeid og forskjeller mellom folk som det som avgjorde valget for dem. Alle tre har stemt Arbeiderpartiet flere ganger:

– Det er det partiet som er best for oss, for hele Norge og for arbeidsfolk, sier Mohammed. Han får støtte av vennene:

– Jeg har fått nok av at forskjellene mellom rike og fattige øker. Vi trenger forandring, sier Ali.

Saken fortsetter under bildet.

Mister velgere til sofaen

Arbeiderpartiet har tradisjonelt sett vært et stort parti blant innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn. Likevel har også de mistet velgere i denne gruppa de siste årene.

– Hvem er det dere har mistet velgerne deres til?

– Det er først og fremst sofaen, sier Johansen og legger til:

– I mange år har vi hatt såpass stort oppslutning blant folkene på østkanten at vi kanskje har tatt stemmene deres litt for gitt. Nå ser vi at vi mister folk til sofaen, og det er et problem. Det er først og fremst et problem for demokratiet. All påvirkning begynner med at du går og stemmer, sier Johansen.

– Er dere flinke nok til å snakke om de tingene denne gruppa bryr seg om?

– Saker som arbeid, deltakelse og rasisme er viktige for disse gruppene, og det er saker vi snakker mye om, sier Johansen.

– Det kan også virke som en del velgere, spesielt blant innvandrere, har blitt demobilisert av klimasaken. I hvert fall hvordan den har blitt fremstilt, legger Barth Eide.

– Vi må passe på å vise at klimatiltakene ikke vil ramme de sårbare gruppene.

Mindre tillit til maktpersoner på østkanten

De to Arbeiderpartipolitikerne tror ikke det er de politiske sakene som fører til den lave oppslutningen, men at det handler om tillit til systemet:

– Innvandrere på østkanten har nok mindre tillit til maktpersoner enn etnisk norske som har vokst opp på Frogner. De er vant til at hvis staten kommer på besøk, så er det dårlig nytt. Så man starter liksom litt i en oppoverbakke, sier Johansen.

Ny varsler står fram i Ammerud-saken: – Jeg så folk gå rett i bakken

Harald (65) sier nei til vaksine: – Du blir stemplet som både konspirasjonsteoretiker og uvitende

Slik stemte de videregående skolene i Oslo

Kommentarer til denne saken