Gå til sidens hovedinnhold

Raymond om Ernas plan: – Vi er langt unna gjenåpning

Byrådsleder Raymond Johansen mener at det er klokt at regjeringen ikke fastslår en dato for gjenåpning.

Statsminister Erna Solberg redegjorde for trinnvis og kontrollert gjenåpning av landet onsdag formiddag. Byrådslederen har ennå ikke klargjort gjenåpningsplanen for Oslo.

– Byrådet vil studere gjenåpningsplanen nøye og komme tilbake med egne planer for gjenåpning av Oslo når smittetallene og vaksinasjonen åpner for det. Det er uansett viktig at regjeringen ikke bare lager en gjenåpningsplan, men har et gjenåpningsprogram som møter de store utfordringene som pandemien etterlater seg, sier Johansen til Avisa Oslo.

Les også

Slik blir gjenåpningen av landet

Usikkerheten er stor

Byrådslederen synes det er positivt å høre at regjeringen meddeler at alle over 18 år vil ha fått første vaksinestikk i juli.

– Ethvert signal om økt fart på vaksineringen er etterlengtet i en by som Oslo som har levd lengst med de strengeste restriksjonene og den største smittefaren.

Han mener imidlertid at smittespredning og vaksine er grunnleggende forutsetninger for å kunne lette på tiltak og begynne gjenåpningen.

– Vi er likevel langt unna gjenåpning, og jeg mener det er klokt at regjeringen ikke setter noen konkrete datoer for når ulike tiltak kan lettes på. Det viktigste nå er å få ned smittespredningen og få opp vaksineringen.

Han legger til at usikkerheten rundt mulig smittespredning i påsken for store.

– Mange er dessuten lagt inn på sykehus. Derfor er det viktig at tiltakene vi nå har satt i verk får virke tilstrekkelig lenge og at vi strammer inn på tiltakene mot importsmitte.

Det vil verken bli lagt fram en gjenåpningsplan for Oslo i løpet av denne uken eller den neste, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Oslo kommune i en e-post til NTB.

Les også

Gjenåpningsplan for Oslo kommer ikke med det første

Byrådet bestemmer

– I Oslo er det Oslo-politikerne som sitter i førersetet for innføring av lokale tiltak, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Solberg har ikke lyst til å spekulerer i hvordan Oslo skal vurdere gjenåpningen.

– Det synes jeg blir å legge press på Raymond Johansen og det har jeg ikke lyst til.

De tre sjekkpunktene, som er smittesituasjonen og sykdomsbyrde, kapasitet på helsetjenesten og vaksinasjon, som gjelder for forutsetning for vurdering av gjenåpning av resten av landet, skal også være gjeldende for vurdering av mulig gjenåpning av Oslo.

– Det er behov for lokale tiltak, men får vi det grunnlaget for nasjonal gjenåpning, blir det lettere for Oslo., sier statsministeren.

Hun forteller vi hele tiden må ta høyde for de lokale tiltakene og at det kan være innstramminger i Oslo til tross for de nasjonale gjenåpningsplanene.

– De må gjøre vurderingen av det uten at vi skal legge føringer på toppen av det. Oslo har slitt med veldig høyt smittetrykk over veldig lang tid, sier Solberg.

– Det har sett bedre ut den senere tiden, men de må få lov til å ha kontroll selv, fortsetter hun.

Konsekvensene av pandemien

Johansen forteller at vi kommer til å slite med mange permitterte, høy arbeidsledighet og bedrifter i konkursfare i lang tid fremover.

– Mange skolebarn vil dessuten ha kunnskapshull som må tettes, og mange vil kjenne på den psykiske påkjenningen som følger med langvarige restriksjoner.

Byrådslederen forteller at han er positiv til bruk av massetesting for å holde skolene åpne. Statsministeren presenterte forslaget onsdag formiddag i Stortinget.

– På denne måten vil den aldersgruppen som nå opplever en stor andel smitte kunne leve mer normalt. Vi har allerede planer om å starte opp med flere videregående skoler når vi etter hvert åpner for fysisk undervisning igjen. En viktig forutsetning for massetesting er at staten øker egen kapasitet til å analysere koronatester.

Les også

Nå starter massetestingen: – Livet snudd på hodet

Formålet er forutsigbarhet

– Formålet med en gjenåpningsplan er å skape forutsigbarhet. Samtidig er det mye vi ennå ikke vet, sa Solberg onsdag formiddag i Stortinget.

Hun redegjorde for gjenåpningsplanen som vil bestå av fire trinn og det skal gå tre uker før vi går inn i neste trinn.

– Det første, forberedende, trinnet er å komme tilbake til det tiltaksnivået vi hadde før 25. mars. Da ble nye nasjonale tiltak innført for å håndtere den stigende smitten i ukene før påske, sier Statsminister.

De tre sjekkpunktene som må vurdere er smittesituasjonen og sykdomsbyrde, kapasitet på helsetjenesten og vaksinasjon.

– Vi skal gjøre dette trinnvis og kontrollert. Når vi har åpnet opp ett trinn, vil vi som hovedregel vente i tre uker før vi går videre til neste trinn. Når vi ser at det er trygt, og smitten ikke øker igjen, vil vi gå videre til neste trinn i planen.

Kommentarer til denne saken