– Synes du man skal ha litt hvilepuls nå?

– Ja jeg tror i alle fall at man ikke skal ha et altfor sterkt ensidig fokus på smittetallene. Det kan komme 1000 nye smittede i Oslo i morgen, da er det blant annet fordi vi har gjort mye for å avdekke smitte. Samtidig ser vi at ikke veldig mange er syke, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Avisa Oslo etter pressekonferansen på Rådhuset tirsdag kveld.

Der opplyste han om at beredskapsnivået nå er hevet til nivå tre, som er det høyeste nivået. Dette gjøres på grunn av at omikron-varianten spres, og Johansen sa at den trolig allerede er i Norge.

– Vi har gjennom de to siste årene lært oss at det er smittetallene som gjelder, men hvis man ser på innleggelser, så er det 26 innleggelser på OUS. Er det nok til å stenge ned et helt samfunn? Og da gjøre det for sikkerhets skyld? Det mener jeg helt åpenbart er nei. Fordi konsekvensene er for mange, sier Johansen.

– Mener ikke å være arrogant

– Det var noen som sa at jeg var arrogant fordi jeg ba dem puste med magen, og da må jeg velge andre ord. Jeg mener ikke å være det, jeg mener at vi må være rolige og faktabasert. Jeg mener at det er langt fra nok bare å se på smittetallene, sier Johansen til AO.

– Flere politikere har nærmest mast på at det skal komme tiltak. Synes du det er unødvendig politisk spill?

– De sier samtidig at vi ikke skal stenge ned samfunnet. Hvis alt koker ned til at det handler om det skal være påbud eller ikke om munnbind, så kan jeg leve med. Men det nytter ikke å si at vi ikke tar det på alvor når vi bruker enorme ressurser på å bygge opp igjen vaksinasjonskapasitet og testkapasitet, sier Johansen.

Gruppeleder i Høyres bystyregruppe, Anne Haabeth Rygg, er blant politikerne som har reagert på det de mener er manglende tiltak, og har blant annet kalt Johansen for arrogant. Selv avviser Johansen kritikken.

– Jeg mener ikke å være arrogant ved å gjøre dette, jeg mener det er viktig å mane til ro – for heldigvis er dødeligheten nå lav. Det skal vi være kjempeglade for. Det var det som skapte panikk i mars 2020. Det er det ikke grunn til nå. Men så må vi se an omikron, hvis det viser seg at de vaksinene vi har ikke er resistente mot det da. Men det vet vi ikke ennå, sier han.

Julebord og bursdag

– Helt til slutt, skal du på julebord?

– Ja, det er på fredag. Jeg føler jeg må det.

– Gleder du deg?

– Ja, jeg gjør det. Jeg er sliten, men jeg gleder meg til å være sammen med gode kolleger. Også tror jeg de blir glade hvis jeg går hjem litt tidligere.

– Er det eneste julebordet du skal på i år?

– Jeg skal ut og feire 60-årsdagen til en kompis på lørdag. Så det blir hyggelig. Så det på fredag er eneste julebordet, det er ingen andre som vil invitere meg, selv ikke Avisa Oslo, sier Johansen og ler.