Gå til sidens hovedinnhold

Raymond legger fram gjenåpningsplanen. Dette er forventningene

Byrådet har holdt kortene tett til brystet foran dagens pressekonferanse. Avisa Oslo har fått bekreftet fra byrådets side at byrådet kommer til å ta en vurdering av når trinn 2 i åpningsplanen for Oslo kan påbegynnes.

– Jeg har grunn til å tro at det blir varslet gult nivå i skolene og at det blir varslet når åpning av kjøpesenter og butikker vil ta sted. Jeg har derimot ikke grunn til å tro at det åpnes for restauranter med alkoholskjenking og åpning av treningssentre på dagens pressekonferanse, basert på informasjon jeg har fått nå, sier Eirik Mosveen, politisk redaktør i AO.

– Mange forventer lettelser

Avisa Oslo snakket med byrådsleder Johansen mandag. Da fortalte han om et voldsomt press fra mange aktører for å lette opp på koronatiltakene.

– Jeg skjønner at mange forventer lettelser. Kulturen forventer lettelser, idretten forventer lettelser, og alle barnehager og alle skoler forventer lettelser. Det samme gjelder universitetene, svarte Johansen.

Siden den gang har byrådet jobbet intenst med å se på hvilke tiltak som kan lettes og hvilke som må opprettholdes. Da Johansen ble spurt om hvilke faktorer de ser nærmere på, trakk han frem antall vaksinerte, antall innleggelser, antall smittede og mobilitetsutviklingen siste uke.

Synkende trend

Toppen til den tredje smittebølgen i Oslo ligger definitivt bak oss. Ifølge VGs koronaoversikt, har smittetrenden vært synkende hver dag i over en måned – med unntak av én dag.

Samtidig har Byrådet gjentatte ganger lagt vekt på at antall innlagte på sykehus er blant de viktigste tallene å følge med på. Også her peker pilene nedover.

Siden toppen 7. april, da 156 personer var innlagt, har tallet falt med over 100 innleggelser, og ligger i dag på 52 innlagte, ifølge VGs oversikt.

Gjenåpningen av hovedstaden

Allerede forrige uke startet Byrådet den kontrollerte gjenåpningen av hovedstaden.

Etter å ha hatt noen av landets strengeste smittevernregler, lanserte byrådsleder Raymond Johansen lenge etterlengtede lettelser under en pressekonferanse sist tirsdag:

 • Forbudet mot mer enn to besøkende i private hjem ble endret til forbud mot flere enn ti personer til stede.
 • Det ble åpnet for utendørs arrangementer for inntil 10 personer.
 • Det ble åpnet for 20 deltakere på organiserte idretts- og fritidsaktiviteter utendørs for barn og unge under 20 år. Samtidig varslet byrådslederen at han ville komme tilbake med en ny vurdering av ytterligere lettelser denne uken.

Dette er trinn 2

 • Åpne butikker, kjøpesentre, varehus og lignende. (Vedtatt av byrådet 5. mai)
 • Åpne kafeer og restauranter.
 • Skjenking til kl. 22.00.
 • Åpne treningssentre og lignende.
 • Vurdere breddeidrett for voksne (sammenheng med treningssentre og nasjonal gjenåpning).
 • Åpne idrettshaller og andre innendørs idrettsanlegg, og tillate inntil 20 personer på innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge til og med VGS-alder.
 • Åpne kultursteder som ikke har arrangement: museer, gallerier o.l.
 • Tillate forestillinger og lignende i skoletiden for barn og unge på kulturinstitusjoner.
 • Åpne fritidsklubber for inntil 20 personer om gangen.
 • Åpne for gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer med inntil 20 personer samlet når det er faste, tilviste plasser.

Les også

Irene flytter ut etter 70 år i Oslo. Det er hun ikke alene om

Les også

Østmarkas mest fotograferte furu er hogd ned og brent på bålet – turfolk i harnisk

Les også

Boligmarkedet gikk i vårdvale

Kommentarer til denne saken