Byrådsleder Raymond Johansen bekrefter overfor Avisa Oslo at det ikke kommer noen egne koronatiltak fra Oslos side.

– Jeg er veldig fornøyd nå. Nå åpnes det opp på de aller fleste områder, og regjeringen går litt lenger enn helsemyndighetenes forslag. Det er veldig bra, sier Johansen i etterkant av regjeringens pressekonferanse.

Byrådslederen er glad for at regjeringen nå gir mer tillit til hver enkeltperson og enkeltbedrifts evne til å forhindre smitte. Det mener Johansen at Oslos befolkning har vist at de klarer.

Han vektlegger også at kommunen kommer til å være årvåkne på hvordan gjenåpningen påvirker de som er mest utsatte for viruset.

– Jeg er egentlig mest bekymret for at folk kommer til å holde seg hjemme. Nå må vi ta livet tilbake, sier Ap-politikeren imidlertid.

– Det er veldig fint å møte hverandre. Vi er sosiale vesener, og det er bra å gå ut å spise og vi må bruke byen. Oslos barer og restauranter er avhengige av det, fortsetter Johansen.

Ønsker 53.000 ansatte velkommen tilbake fra hjemmekontor

Byrådslederens første bidrag til en mer normal hverdag er en beskjed til Oslo kommunes 53.000 ansatte.

– Alle i kommunen som vil er velkommen tilbake til jobben i morgen, sier Johansen.

Han mener at kommunens etater skal være godt rustet med tanke på å utføre de tjenestene som skal utføres.

– Ingen sier at de ikke har kontroll, understreker byrådslederen om tilbakemeldingene byrådet har fått.

Dette åpnet regjeringen for

Tidligere i kveld erklærte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at de fleste smitteverntiltakene Norge har levd med i vinter kan fjernes.

Eksempelvis fjernet regjeringen skjenkestoppen, kravet om hjemmekontor, og antallsbegrensninger på arrangementer. Regjeringen innførte grønt nivå på barneskoler og i barnehager. Det blir også mer fysisk undervisning i høyere utdanning.

Her viste Støre til at omikron gir mindre alvorlig sykdomsforløp enn delta, og at vaksinen gir god beskyttelse mot alvorlige forløp.

Samtidig viste han til mange millioner nordmenn kan bli smittet fram mot sommeren.

– Vi må forhindre at for mange havner på sykehus samtidig og at sykefraværet blir for høyt, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

- Skjønner godt det skaper utfordringer

Med smittebølgen som hovedbegrunnelse, beholdt regjeringen meteren, munnbindkrav der meteren ikke kan holdes og tydelige krav til smittevernforsvarlig drift på arrangementer.

Arrangøren skal legge til rette for at det er mulig å holde avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.

Dette er utfordrende for blant annet kultursektoren og utelivet, som har lidd under pandemien. På spørsmål om hva Raymond Johansen tenker om deres situasjon, sier han følgende:

– Vi skjønner godt at det skaper noen utfordringer, men er først og fremst glade for at regjeringen åpner såpass opp.

Folk må ta livene sine tilbake

Selv hadde han og byrådet håpet at meter-kravet skulle blitt fjernet.

Johansen mener imidlertid at det ligger en tillit til enkeltutesteders og andre aktørers skjønn og evne til å drifte smittevernforsvarlig.

Det er han fornøyd med. Samtidig vektlegger han viktigheten av å unngå en ny nedstengning, og at mange bedrifter i Oslo er helt på felgen. Det fortsatt kan bli mange konkurser i tiden framover, framhever Johansen.

– Selv om vi åpner, er det ingen tvil om at vi har store utfordringer, sier byrådslederen.

Hva blir det viktigste framover nå?

– Det viktigste er at folk må ta livene sine tilbake. Konsekvensene av pandemien har vært store for mange grupper, og mange unge har opplevd at deler av ungdomstid har gått tapt, sier Raymond Johansen til Avisa Oslo.

Disse reglene gjelder for utesteder:

Munnbind

  • Påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. Påbudet gjelder også for ansatte med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer.
  • Det er ikke krav til munnbind mens man sitter ved et bord på serveringssted eller på arrangement mens man sitter på en fast tilvist plass.

Serveringssteder

  • Krav om skjenkestopp kl. 23.00 og bordservering oppheves.
  • Serveringsstedet skal sørge for at alle kan holde 1 meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • Serveringssteder skal ikke gjennomføre aktiviteter som naturlig innebærer mindre avstand mellom gjestene enn 1 meter, for eksempel dansing.
  • Krav om registrering av gjester avvikles.

Kilde: Regjeringen.no