– Skremmende naivt av Dagbladet å ha en direktesending av rettssaken i Skien. Det er farlig. Gale nynazister har denne personen som sitt forbilde. Noe terroristen på New Zealand beviste etter massakren i moskeen.

Det skriver byrådsleder Raymond Johansen, som selv ankom Sundvolden hotell kort tid etter massakren på Utøya.

22. juli 2011 drepte den høyreekstreme Anders Behring Breivik totalt 77 mennesker under angrep på AUFs sommerleir og i regjeringskvartalet.

Terroristen ble dømt til 21 års forvaring med ti års minstetid. Ettersom minstetiden har gått ut, har Breivik rett til å begjære seg løslatt.

Dagbladet valgte tirsdag å sende store deler av terroristens forklaring, mens mange andre medier valgte å bryte sendingen.

Det er dette som får Raymond Johansen til å reagere kraftig.

– Skal vi minne resten av verden om eksistensen av denne personen? En som motiverer andre med det samme tankesettet? Dette er ikke bare et norsk anliggende. Han er en trussel! - aldri være naive ble sagt etter 22 juli! Det har Dagbladet glemt. Hvor mye tilgang til offentligheten skal vi gi denne fascistiske drapsmannen, lyder spørsmålene byrådslederen stiller i Facebook-posten.

Vektlegger åpenhet

Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen omtaler vurderingen av hva som skal sendes og publiseres fra retten som «krevende».

Samtidig sier Hansen at Dagbladet naturligvis har stor forståelse for belastningen mange opplever når bilder og lyd overføres fra Anders Behring Breiviks forklaring.

– Men det er ikke naivt å synliggjøre hvordan han argumenterer. Kjernen i saken, slik vi ser det, er hvorvidt han fortsatt er en voldelig ekstremist eller om han kan prøveløslattes. Da er forklaringen hans essensiell.

– Kunne ikke denne forklaringen vært gjengitt skriftlig?

– Vårt utgangspunkt har vært at jo mindre åpenhet det er rundt denne rettssaken, jo større grobunn er det for konspirasjonsteorier. For å snu på spørsmålet: Ville det vært riktig å tie han i hjel? Hvilke konspirasjonsteorier kunne oppstått da, svarer Dagbladets nyhetsredaktør.

– Tok vanlige journalistiske vurderinger løpende

Da Avisa Oslo viser til Johansens påstand om at Dagbladets direktesending gir Breivik en plattform til å spre tankegodset sitt, svarer Hansen ved å vise til at Dagbladet sendte med forsinkelse og ikke sendte alt fra forklaringen hans.

– Vi har klippet ut mye og det var ikke direktesendt. Vi hadde mulighet til å «mute» lyd og bilde, og tok vanlige journalistiske vurderinger løpende, sier Hansen.

– Bør Johansen som politiker og byrådsleder i Oslo vokte seg for å forsøke å påvirke hva medier dekker eller ikke dekker?

– Nei, vi har naturligvis respekt for at andre, deriblant Raymond Johansen, har meninger om det vi publiserer, svarer Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen.

Avisa Oslo har tirsdag kveld også forsøkt å ringe Johansen og sendt ham en forespørsel om en utdypende kommentar, men Oslos byrådsleder har ikke besvart avisas henvendelse.