- I dag ble jeg skikkelig bekymret og betenkt. Nå faller flere skanser og vi må være på vakt. Sinnet er farlig, ikke minst når det kommer fra lederen i et høyt ansett demokratisk land.

Det skrev Johansen på sin Facebook-side onsdag kveld. Han viste til en The Guardian-artikkel der den franske presidenten Emmanuel Macrons siteres på at han ønsker å gjøre livet vanskelig for uvaksinerte.

Vil gjøre livet til uvaksinerte vanskelig

Macron sier også at "løgner" og "idioti" er demokratiets største fiende, og er åpen om at hans strategi overfor de uvaksinerte er å begrense deres tilgang til offentligheten så mye som mulig.

Dette eksempelvis ved å nekte dem adgang til restauranter, kinoer, kafeer og teatere.

- Bare en liten gruppe motsetter seg vaksinasjon. Hvordan gjør vi det mindretallet enda mindre? Vi gjør det - beklager ordbruken - ved å gjøre dem enda mer forbanna, sa Macron ifølge The Guardian.


- Ekstremt opprørende

Presidentens budskap får byrådsleder Johansen til å reagere kraftig.

- Det er ekstremt opprørende og farlig at en politisk leder velger bruke en krise til å sette grupper opp mot hverandre og legitimere fiendskap og hat, sier byrådslederen.

Avisa Oslo kunne i går melde at Oslo er det fylket i Norge med lavest andel andredoser og tredjedoser, og at kun Rogaland har like lav andel førstedoser som hovedstaden. Ettersom uvaksinerte ifølge helsemyndighetene blir sykere av koronaviruset enn vaksinerte, bidrar manglende vaksinasjon til presset på det norske helsevesenet.

- Jeg oppfordrer på det sterkeste absolutt alle til å vaksinere seg, og i Oslo kommune står hundrevis av mennesker på hver eneste dag for å få flest mulig til å ta det stikket i armen, enten det er første, andre eller tredje dose. Og for hver dag som går er det flere og flere som gjør nettopp det, understreker byrådsleder Raymond Johansen i Facebook-innlegget, før det kommer et men.

- Kommer aldri til å bruke slike ord

- Jeg kommer aldri til å bruke slike ord, verken om dem som ikke vaksinerer seg, eller andre jeg er uenig med. Fordi ord betyr noe. Ord skaper virkelighet og ord kan føre til handlinger- farlig handlinger. Det å snakke slik om en liten gruppe, er direkte farlig - ikke minst fra en leder i valgkampmodus.

Han avslutter innlegget slik:

- I Oslo har vi stått sammen gjennom en lang og utrolig tøff periode. Det har ikke manglet på dem som har forsøkt å skylde på enkeltgrupper for at smitten har steget. Innvandrere, ungdommer eller russen er etter tur blitt pekt på. Slike forsøk har stort sett falt dødt til jorden. La oss fortsette sånn - det motsatte har så enorme konsekvenser.