Onsdag ga byrådsleder Raymond Johansen (Ap) klart svar til helseminister Bent Høie (H) da sistnevnte gjorde det klart atOslo ikke blir prioritert til full analyse av alle positive koronatester, såkalt helgenomsekvensering (se faktaboks under).

Grunnen til at Johansen ønsket dette var å kartlegge i hvor stor grad den britiske koronavirusvarianten var kommet til Oslo. Til Avisa Oslo uttalte han tydelig at det hastet å få dette på plass.

Helseministeren gjorde det klart at all kapasitet ikke kunne brukes på Oslo, som har et svært stort smittetrykk og som har hatt sosial nedstengning siden november i fjor. Høie fikk støtte av FHI.

LES OGSÅ: Alle er påbudt hjemmekontor – men her jobber Høyre-toppen fra kontoret på Rådhuset

Derfor snur FHI

Onsdag kveld meldte statskanalen nyheten om at alle positive tester fra Oslo likevel skal analyseres. Det gjelder fra mandag denne uken og i en periode fremover.

Folkehelseinstituttet (FHI) forklarer hvorfor de har gjort helomvending på under et døgn.

«Vi har jobbet med å få opp kapasiteten på helgenomsekvensering, og også etablert en raskere analyse som undersøker bare en del av viruset men likevel vil kunne si om det dreier seg om den engelske varianten eller ikke», skrive avdelingsdirektør Line Vold i en mail til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: Her ber de hyttefolk fra Oslo om å holde seg hjemme: Ordføreren vil spore telefoner i kommunen

Hun presiserer igjen, som hun gjorde til Avisa Oslo onsdag, at FHI ikke har ubegrenset kapasitet.

«(...) men de siste dagene har vi fått opp kapasiteten betydelig. Med den nye metoden kan vi nå analysere rundt 200 prøver om dagen. I tillegg jobber vi med å utvide kapasiteten til å analysere prøver fra laboratorier rundt om landet innsendt for overvåkingsformål.»

Fakta helgenomsekvensering

Er en prosess som sekvenserer, det vil si avdekker rekkefølgen av, alle nukleotider i et genom.

Et genom er arvestoffet i en organisme.

Nukleotider er byggesteiner i nukleinsyremolekyler (DNA og RNA), og består av en nitrogenbase koblet sammen med et sukkermolekyl.

Helgenomsekvensering innebærer sekvensering av både DNA i kromosomene og mitokondrielt DNA og for planter, i kloroplasten.

KILDE: Wikipedia

Johansen jubler

Opprinnelig var FHIs mål å få analysert 500 prøver i uken.

– Dette er gode nyheter. Jeg er glad regjeringen og FHI har lyttet til oss, og at prøvene i Oslo nå blir analysert, sa byrådslederen til NRK torsdag kveld.

– Dessuten har vi fått på plass strengere grensekontroll inn til Norge. Det er veldig gledelig. Det viktige nå fremover blir å få fart på vaksineringen.

LES OGSÅ: Dette svarer statsministeren om de lange polkøene

Vold skriver videre at FHI ønsker å få bedre oversikt over hvilke varianter av koronaviruset som sirkulerer i Oslo, samtidig som de jobber med å analysere utbruddet i Nordre Follo, nabokommunen til Oslo i sør. Dette for å avklare mulige smittekjeder fra utbruddet der.

I mailen forklarer hun mer om hvorfor alle Oslo-testene likevel er besluttet analysert.

«Nordre Follo grenser til Oslo og det er mye mobilitet mellom de to kommunene. Vi etterspurte tidlig alle prøver fra Nordre Follo fra 15. desember frem til nå for å analysere dem med tanke på den engelske virusvarianten.

Vi vil fortsatt prioritere prøver vi mottar fra andre utbrudd i landet for analyse også disse med tanke på dette viruset.»