– Det er selvfølgelig ekstremt viktig å stoppe Oslo-kuttene Sp planlegger for, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Avisa Oslo.

Utspillet rettet mot det partiet Ap går til valg på å sitte i regjering med, kommer to dager etter at Sps stortingsrepresentant Sandra Borch fra Troms etterlyste en «jevnere fordeling av byvekstmidler» i favør Tromsø. Samtidig har Sp i sitt alternative budsjett lagt opp til å kutte 290 millioner kroner og legge disse pengene inn i kommunerammen.

– Det er jo interessant å se hvordan Senterpartiet øser fra oljefondet i sitt alternative budsjett, samtidig som de ikke har råd til å beholde storbytilskuddet som Oslo og seks andre byer får i dag, fortsetter Oslos byrådsleder.

Byrådslederen understreker sin bekymring for kutt i disse midlene, som går til særskilte utfordringer hovedstaden sliter med.

– Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en politisk markering mot seks Ap-styrte byer, og et ønske fra Senterpartiet om mer konflikt mellom by og land. Jeg vet at Oslos kommunebudsjett tradisjonelt har vært en slags Sareptas krukke for Senterpartiet. Men det overrasker meg at dette får fortsette i 2021, sier Johansen.

Viser til bedre rammer

Overfor Avisa Oslo har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sagt at Sps opplegg gir Oslo bedre økonomiske rammer enn hovedstaden har i dag.

– Vi har lagt inn mer penger i hele kommuneopplegget, så når du ser totalen for hvordan Oslo kommer ut, vil du se at Oslo kommer ut litt i pluss, sa Vedum til Avisa Oslo i sommer.

Konkret viser partiet overfor Avisa Oslo at de i sitt alternative budsjett legger opp til 355,7 millioner Oslo-kroner mer enn dagens regjering – inkludert krisepakker verdt 255,9 millioner kroner.

− Oslos befolkning har vært særlig hardt rammet av pandemien, derfor mener vi det var riktig å bevilge en langt kraftigere krisepakke enn det regjeringen la opp til. Jeg er uenig med Raymond i at dette var å «øse fra oljefondet» – det var strengt nødvendig for å gi påkrevd støtte til bedriftene og arbeidsfolkene våre, svarer Bjørg Sandkjær, gruppeleder for Senterpartiet i Oslos bystyre og andrekandidat til stortingsvalget.


Ber om argumenter

Tallet Sp opererer med er snaut 8 millioner færre kroner enn de 363,6 millioner kronene Ap selv viser til.

– Hvorfor er Raymond Johansen bekymret når Sp i sitt alternative budsjett setter av mer til Oslo enn regjeringen og opererer med et tall kun 8 millioner lavere enn det Ap viser til?

Innledningsvis besvarer Ap-politikeren dette spørsmålet ved å vise til at Aps tall inkluderer kun vekst i frie inntekter – altså at kommunen kan bruke midlene som den vil – ifølge Ap.

Aps tall inkluderer ikke krisepakker og andre satsinger, får Avisa Oslo oppgitt.

– Både Sp og Ap setter av mer penger til kommunene enn regjeringen, så ingen må tvile på at rødgrønn side prioriterer kommunene høyere enn borgerlig side. Men det er altså bare Senterpartiet som vil kutte i storbyenes eget tilskudd og i byvekstavtalene. Det som er overraskende er at Senterpartiet ikke ser ut til å fremføre et eneste argument for hvorfor de nesten vil halvere storbytilskuddet. Om de ikke mener forslaget tåler dagens lys, bør de trekke det. Men mener de at det er et godt forslag, ja, så bør de argumentere for dem.

Overrasket over angrepet

− Vi ga langt mer til Oslo gjennom kommunerammen enn det Ap gjorde, men det har ikke falt oss inn å angripe Ap for dette. Det er overraskende at Johansen bruker energien sin på å angripe oss for en budsjett-teknikalitet når det er høye smittetall og Oslo trenger en ny regjering for å gjøre Oslo til en tryggere by gjennom å redde Ullevål sykehus, få et politi som kan jobbe forebyggende fra politiposter og en gjengenhet i Kripos som kan ta de kyniske bakmennene, lyder svaret fra Sandkjær.

Der Sp en stund så ut til å bli like store som Ap og lanserte Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som statsministerkandidat i juni, har de falt på målingene utover sensommeren.

Ifølge Poll of polls ligger Sp i snitt på 12.2 prosent i september – mens Ap er størst på rødgrønn side med 23,3 prosent.

Les også

Er det «Fuck Oslo!» igjen nå, Senterpartiet?

Les også

Rusreformen er et blødende magesår for Arbeiderpartiet i Oslo

– Velgerne må sette ned foten

Nå ber Raymond Johansen velgerne flokke seg rundt Ap for å hindre at Sp får gjennomslag for den delen av politikken deres som Johansen frykter vil ramme Oslo.

– Som byrådsleder etterlyser jeg en mer Oslo-vennlig regjering enn den vi har nå. Og alle skjønner jo at det er Arbeiderpartiet, og ikke Senterpartiet, som vil forsvare Oslo i en ny rødgrønn regjering. Derfor er det viktig at Arbeiderpartiet får størrelse nok til å vise lederskap i en ny regjering, og også stoppe ønskene om å kutte i storbyene som Senterpartiet igjen og igjen har tatt til orde for.

– Forventer Raymond Johansen at Jonas Gahr Støre setter ned foten for kutt i storbytilskudd og at Oslo skal få en mindre andel av byvekstavtaler enn de får i dag?

– Det er velgerne som må sette ned foten for Senterpartiets kutt i storbytilskuddet og byvekstavtalene. Dette er ikke Arbeiderpartiets politikk, det er Senterpartiets. Så dersom velgerne ikke vil ha disse kuttene må de gjøre Arbeiderpartiet stort nok sånn at det ikke blir aktuell politikk for en ny rødgrønn regjering.

− Senterpartiet vil ikke kutte i bymiljøpakkene, det vet Johansen, repliserer Oslo Sps Bjørg Sandkjær.

- Johansen får gjøre som han vil. Vi bruker valgkampen på viktige Oslo-saker for å få til et regjeringsskifte med en Senterparti-Ap-basert regjering, kommenterer stortingskandidaten avslutningsvis.