– Det blir avgjørende. Helt avgjørende.

Det svarte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) torsdag kveld på spørsmål om hvor avgjørende omikron-variantens alvorsgrad og sykdomsforløp blir for tiltakene i Oslo framover.

– Vi vet ikke om den er farligere enn den varianten som er utbredt i Norge fra før, og vi vet ikke om dette viruset er mer resistent mot vaksinene vi har satt, sa Johansen.

Kan være vesentlig mer smittsom

– Vi er helt avhengige av å få kunnskap om viruset, understreket byrådslederen.

Omikron-varianten ble beskrevet av Folkehelseinstituttets generaldirektør Camilla Stoltenberg som en sentral grunn til tiltakene innført av regjeringen natt til fredag. Samtidig er det stor usikkerhet rundt virusvarianten og hvordan den vil påvirke kapasiteten på sykehusene.

Et lavere antall innleggelser sammenlignet med i fjor har vært avgjørende i regjeringens og byrådets argumentasjon for å ikke stenge ned Oslo, slik som de gjorde i forrige korona-bølge.

– Det ser ut til at den er mer smittsom, kanskje vesentlig mer smittsom. Det er usikkert hvorvidt den gir alvorlig sykdom og hvordan vaksinene virker, sa Stoltenberg i går.

Bekymret for mørketall

I Oslo er det registrert et større utbrudd på et julebord på Frogner. Ingen av de smittede i det aktuelle omikronutbruddet har blitt alvorlig syke, ifølge assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel.

I går framhevet også byrådet hvordan de involverte på julebordet hadde håndtert utbruddet.

På spørsmål om han er bekymret for omikron-mørketall på Frogner og i Oslo, svarer byrådsleder Raymond Johansen:

– Ja. Det er derfor vi er så tydelige på at alle som har symptomer må teste seg. I tillegg tester vi 41.000 i skolen to ganger ukentlig for å avdekke skjult smitte. Det har vært en utfordring gjennom hele pandemien – for mange får ganske lite symptomer og føler seg ikke særlig syke. Samtidig er det et betydelig individuelt ansvar. Det nytter ikke at staten ordner opp, vi er nødt til at folk frivillig tar ansvar og tester seg. Det gjør folk nå, og det er vi veldig glade for.