To ganger har Raymond Johansen ropt om nød på vegne av Oslos sterkt koronareduserte næringsliv: Utelivet og reiselivsbransjen. To ganger har han ikke fått gehør.

– Jeg kommer til å bli hørt til slutt, for vi kommer ikke til å gi oss. For Oslo er viktig for hele landet, sier han til Avisa Oslo etter torsdag å ha kunngjort at den sosiale nedstengingen i byen fortsetter over jul og nyttår frem til 7. januar.

Johansen svarer ikke på om Stortinget og regjeringen bryr seg nok om Oslo, men forsikrer om at han vil få viljen sin – til slutt.

– Det skal jeg sørge for at de kommer til å gjøre.

Onsdag avslørte Aftenposten at noen blir hørt. Dialogen var svært tett da Norsk Industri og Helse- og omsorgsdepartementet fikk utformet en ny karanteneveileder for utenlandske arbeidere.

– Det er klart at det er lettere å drive lobby for noe som er profitabelt. Oljeindustrien og leverandørindustrien til oljen er profitabel. Det er ikke en tragedie for nasjonen om en eller annen liten restaurant på hjørnet går konk eller ikke, sier Johansen.

Han påpeker likevel at summen av det Oslos næringsliv opplever er veldig alvorlig.

– Vi kommer til å bli hørt, vi kommer til å presse på. Jeg er helt sikker på at de vil høre på oss, formaner byrådslederen.

– Jeg frykter at Oslo skal slutte å være Oslo, sier han om konkursspøkelset som henger over mange virksomheter.

Torsdag kunngjorde byrådet at de fortsetter med den sosiale nedstengingen, men at de gjør noen få unntak:

  • Åpner for alternative julearrangementer for vanskeligstilte personer med maksimalt 20 til stede.
  • Disse arrangementene kan kun arrangeres av kommunen eller frivillige organisasjoner.
  • Det åpnes også for gudstjenester og andre livssynsarrangementer, med maksimalt 20 til stede. Det må være faste seter og minimum én meters avstand.
  • Det åpnes for at fritidsklubbene kan gi et tilbud til ungdom mellom 13 og 19 år. Maksimalt antall personer er 20.

Ikke diskutert rekkefølgen på åpning

Skjenkestoppen har hatt en dramatisk påvirkning på Oslos uteliv. Det er mørke vinduer og stengte dører mange steder. Byrådslederen kan ikke love at de vil stå fremst i køen – etter barn og unge – når byen etter hvert vil åpne opp igjen.

– Rekkefølgen har vi ikke diskutert. Det er viktig for oss å holde barneskolene åpne. Kanskje vil vi etter hvert sette ungdomsskolene og de videregående skolene ned på gult nivå. Så må vi fart på næringslivet. Tiden er egentlig ikke inne for å snakke om lettelser, for vi må belage oss på at det vil vare en stund. Når vi først letter opp, kommer vi nok til å lette opp på mange ting, for da vil det være mulig å ha noe større sosial mobilitet, sier Johansen.

Johansen vil ikke spekulere i om nedstengingen vil vare frem til alle er vaksinert.

– Vi tar det på nytt 7. januar. Vi håper selvfølgelig at det går an å løse opp, men jeg tror vi må vente og se.

Arbeidsbyråd Rina Mariann Hansen hadde også med seg ferske arbeidsledighetstall til pressekonferansen i rådhuset torsdag ettermiddag. Flere unge søker nå om sosialhjelp.

– Restauranter, reiseliv, servicenæringer og handel er det som gjør en storby til en storby. Det er bare å gå ut døra og se seg rundt på de mange stengte dørene, sa hun.