Avisa Oslo spurte Raymond Johansen på pressekonferansen lørdag om hytteråd for folk fra Oslo, som allerede hadde reist opp da nedstengningen skjedde.

Hvordan skal de forholde seg? Bør de handle i nærbutikken eller bør de reise hjem?

– Jeg stilte det spørsmålet tidligere i dag. At mange er på hytta og har hjemmekontor, vil det være logisk at de fortsatt er på hytta og er på hjemmekontor framfor nå å føre til økt mobilitet. Jeg håper at helsedirektoratet og for så vidt helsedepartementet og andre kommer med klare signaler på det.

– Sikkert greit å være der

Han fortsetter:

– Hvis alle nå skulle satt seg i bilen og reist hjem igjen, vil det føre til økt mobilitet. Så er det klare oppfordringer at man ikke drar på hytta, men har man først kommet dit, er det sikkert greit å være der. Men vi venter på tydelige signaler fra helsedirektoratet på det, sa byrådslederen.

Avisa Oslo har fulgt opp overfor byrådet søndag, men de henviser til Helse- og omsorgsdepartementet for avklaringer om hvordan reglene for fritidsreiser skal forstås

Ber Oslo-folk om å dra hjem

Men hans foreløpige råd står i sterk kontrast til flere hyttekommuner.

– Vi ber hyttefolk fra de ti kommunene i Oslo-regionen som er berørt av strenge tiltak som følge av det muterte koronaviruset, og som er på hytter i våre kommuner, om å reise hjem, sier Hanna Rydløv, kommuneoverlege i Trysil til NRK.

Hun uttaler seg på vegne av de andre kommuneoverlegene i Sør-Østerdal.

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Avisa Oslo en tilbakemelding om at de skal kunne svare mer konkret om anbefalinger for hyttefolket i løpet av søndag.

Saken oppdateres.