– Dette er et sterkt symbol på at vi nå har lagt regler og restriksjoner bak oss, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Avisa Oslo mens han river av sperrebåndene i en av Ruters røde busser.

Oppfordret til fest

Mandag formiddag var han og byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG), invitert av Ruter til å starte den store jobben med å fjerne klistremerker, plakater og sperrebånd på busser, trikker og t-bane.

Samfunnet er gjenåpnet etter at helsemyndighetene letter på alle nasjonale regler og restriksjoner fra og med klokken 16.00 lørdag 25. september.

Raymond Johansen var en av dem som jublet, og oppfordret i samme slengen oslofolket om å ta seg en skikkelig fest.

Det gjorde de. Lørdag kveld og natt til søndag var det tusenvis av folk i gatene, og utenfor flere av byens utesteder sto det flere titalls meter lange køer med folk som ville feste.

– Hva tenker du om lørdagen og resten av helgen?

– Jeg sa litt fleipete at man måtte legge Oslo for sine føtter, og jeg så jo at det var flere som krabba rundt og la Oslo for sine føtter. Stort sett er det alltid noen som tar den litt langt og det var veldig mye festing. Nå skal ikke jeg provosere noen ved å si dette, men det er jo vel fortjent, jeg synes det, sier han.

Ikke bekymret

– Er du bekymret for smittetallene den kommende uken?

– Pandemien er ikke over, men det er ikke så mange som blir syke, og samtidig som vi vaksinerer så mange som vi gjør nå så er jeg fornøyd og rimelig selvsikker på at dette skal gå bra, sier han.

Åpner for flere reisende

Etter lørdagens gjenåpning av samfunnet er regler og restriksjoner fjernet, deriblant enmetersregelen.

Det betyr at Ruter nå kan fjerne alle plakater og klistremerker med påminnelser om å holde avstand til andre reisende og igjen oppfordre oslofolk til å reise kollektivt.

– I et og et halvt år har be oppfordret folk til å bruke bil eller gå eller sykle, og ikke reise kollektivt, for å begrense smitten. Det er det motsatte av det vi har forsøkt å bygge opp over mange år. Kollektivtrafikken er ryggraden i et miljøvennlig transportsystem, så at vi nå endelig igjen kan oppfordre folk til å bruke kollektivtilbudet er veldig gledelig, sier samferdselsbyråd Sirin Hellvin Stav.

I tillegg til at fysiske sperrer og påminnelser fjernes blir det igjen mulig å betale med kontant på bussen.

Bildeserie

Nå fjernes korona-sporene på bussen

Nedgang på 40 prosent

Totalt var det 240 millioner påstigninger på transportmiddel i Ruters nettverk i Oslo og Viken i 2020. Det er 158 millioner færre reiser enn i 2019, en nedgang på 40 prosent.

Denne høsten er passasjertallene rundt 70 prosent av normalen.

For å beholde tilbudet har byrådet lagt mye penger i å opprettholde det samme tilbudet, men oppfordret til å reise mindre med kollektivt.

– Hold deg hjemme hvis du er syk

En av dem som er glad for å få folk tilbake på bussene er bussjåfør Usama Nuredimi. Han synes passasjerene har vært flinke i året som har gått, men ser frem til at folk kan sitte og stå der de vil.

– Det blir bra å ta i bruk alle setene igjen. Også ser jeg frem til at sperringene blir fjernet og at jeg kan hilse på reisende som kommer på bussen, sier han.

Til tross for at samfunnet åpner opp er ikke pandemien over, og Ruters markedsdirektør, Ellen Marie Rogde, minner om at det fortsatt er viktig med god håndhygiene og å følge lokale regler og reiseråd i den kommunen man er i:

– Hold deg hjemme og ikke reis kollektivt om du er syk, avslutter hun.