Fra 1. februar tar danskene vekk alle korona-restriksjoner. Det vil også Oslos byrådsleder, Raymond Johansen (Ap).

Til VG sier han at belastningen folk opplever handler først og fremst om tiltakene – ikke om smitte.

– Det er veldig viktig å si at folkehelse handler om så mye mer enn fravær av sykdom. Nå er det på tide å våge å ta livene våre tilbake. Veldig mange lever mye strengere enn de må. Folk trenger å leve og møtes og være sammen, sier Johansen til VG.

Overfor avisen påpeker han at det er lov å treffe venner, gå ut og spise og drikke, trene sammen og barna kan ha klassebursdag.

– Vi har forventninger og tror at om kort tid vil det bli åpnet enda mer. Nå får vi se hva som kommer tirsdag, men jeg maner nå til at nå er det tid for å åpne, sier Johansen til VG.

Onsdag bestemte byrådet å gå til grønt nivå i Oslo-skolen fra og med mandag.

Rundt minst ti prosent av Oslos befolkning er smittet – men Johansen sier til avisen at innleggelsene stabile, og at folk blir mye mindre syke enn ved tidligere korona-varianter.

– Vaksinedekningen i Oslo er skyhøy, 335.000 oslofolk har nylig fått sin tredje dose. 553.000 har fått to doser. og det betyr at de nå har veldig godt beskyttet. Nå er tidspunktet inne for å spørre om smitten bør slippes fri. Det er bedre at smitten øker når vi har såpass god vaksinedekning. Nå er det på tide å våge å ta livet tilbake igjen, sier han.