(Nettavisen) En av MDGs sterke Oslo-profiler, Rasmus Hansson (66), går i bresjen for å tenke helt nytt om dagens taxfree-ordning.

– Rasmus Hansson, du ønsker taxfree på tog, hvorfor det?

– Taxfree er en ordning som virker, og da bør den brukes der den trengs, sier Hansson til Nettavisen.

– Vi trenger flere passasjerer og penger til tog – ikke til fly. Derfor bør den ordningen flyttes.

Ifølge Hansson kan det gjøres på enkle måter:

– Man kan ha noen butikker her på Oslo S og andre steder hvor man kan handle taxfree-varer ved å vise frem togbilletten – eller du kan ta med deg billetten på polet og få kjøpt taxfree-varer der, sier han og minner om at dette er en ordning som allerede fins.

– Hurtigtoget fra Moskva til Helsinki har taxfree-ordning, og det jobbes i Europa for å få det til.

Hansson tror han har de fleste med seg når han sier at:

– Her i Norge er vel de fleste enige om at det er ganske teit å belønne folk med billig sprit for å ødelegge klima ved å fly mer enn de trenger. Da kan vi heller bruke ordningen til noe fornuftig.

MDGs landsmøte vedtok i slutten av mars å innføre taxfree på grensekryssende langdistansetog.

– Men er taxfree på tog noe folk etterspør?

– Folk etterspør taxfree så det suser. Det er jo helt sikkert. Så hvis vi skal ha ordningen, noe som kan diskuteres, bør vi ha den der den trengs. Og den trengs på tog, slår Hansson fast.

– Så et slags lokkemiddel for å få flere til å ta toget?

– Taxfree er et lokkemiddel. Det er hele vitsen med taxfree-ordningen å få folk til å reise mer, og da bør vi få folk til å reise mer på den måten vi er enige om at de bør reise, nemlig med toget – ikke klimaødeleggende og unødvendige flyreiser, avslutter Hansson.