Gå til sidens hovedinnhold

Rashid åpner i nabolaget til Slottet: – Drømmer om å barbere kongen

På seks år har Rashid Alswedan rukket å åpne tre salonger. Nå har han satt seg hårete mål.

– Akkurat nå drømmer jeg om å bli frisøren til kongen og kronprinsen.

Midt under pandemien nådde Rashid målet sitt med å starte barbersalong i Colbjørnsens gate på Frogner. Dette har vært drømmelokasjonen av én spesiell grunn:

– Jeg har drømt om å være på Frogner for da er jeg i nærheten av kongen, sier Rashid mens han ler og legger til at alt er mulig her i livet.

Han forteller at han følger kongefamilien på Facebook og har spurt venner om hjelp for å finne ut hvordan han skal kontakte kongen, men ikke lyktes med det ennå.

Erfaring fra hjemlandet

Rashid kom til Norge for seks år siden. Han bodde ett år på asylmottak før han fikk flytte til Ski. Før han flyktet fra krigen i Syria, hadde han fem frisørsalonger og var frisørlærer i 15 år. Han forteller at han har lært bort sine teknikker til over 4000 elever gjennom årene.

– Jeg har hele tiden tenkt på hva jeg skal gjøre her i Norge. Min drøm for fremtiden var å åpne et lokale på Frogner.

Han åpnet sin første barbersalong på Oppegård senter i 2017. To år senere åpnet han en ny salong i Ski. Selv da vandret tankene fortsatt til Frogner.

Pandemien satte ikke en stopper for Frogner-drømmen. I fjor gikk den endelig i oppfyllelse.

– Jeg har tenkt på hvordan jeg skal få dette til hver dag.

Saken fortsetter under bildet.

Norsk kultur

Rashid gikk på norskkurs i ett år for å lære seg språket. Han startet deretter på etableringskurs hos foreningen Mikrofinans Norge. Han forteller at det var her han lærte alt om hvordan man skal drive forretning i Norge, forstå kulturen, og samtidig lære hvordan man skal forholde seg til mennesker.

Her fikk han også en startkapital på 50.000 kroner da han skulle åpne sin første salong.

– Det er ikke bare å åpne tre frisørsalonger. I de to første årene har jeg ikke spart penger og har hatt litt i underskudd. Det tok også tid å etablere en kundebase, sier han.

Les også

Denne Rema-butikken økte omsetningen med 60 prosent i helgen: – Ikke så ekstremt som i midten av mars

Frisøren forteller at vennene han har snakket med har fortalt at det er vanskelig å åpne opp egen salong i Norge og frarådet ham fra det.

– Men jeg spurte hvorfor? Jeg har bred erfaring og kan teknikkene, sier han og legger til at språkbarrieren var en utfordringen til å starte med, men at det ble lettere med tiden.

Liker faget sitt

Rashid er glad i å jobbe med faget sitt.

– Jeg vet at det kan være vanskelig å forholde seg til en forskjellig kultur, samt lover og regler. Men jeg forteller meg selv hele tiden at jeg er i Norge nå, ikke Syria, og spør meg selv hva skal jeg gjøre? Skal jeg sitte hjemme og få støtte fra NAV eller prøve? Jeg må prøve for jeg liker å jobbe, sier Rashid.

Han forteller at det viktigste han gjorde var å gå på etableringskurs slik at han lærte alt fra hvordan det er å drive bedrift til hvordan man jobber med mennesker.

– Det viktigste for en som er ny i Norge er å forstå hva kulturen er og hvordan menneskene i landet er. Hvordan skal jeg tilpasse meg livet her, jeg er ikke lenger i hjemlandet, sier Rashid og tror at det har vært hans suksessoppskrift.

Saken fortsetter under bildet.

Tøffe tider

Når han signerte kontrakten til den nye salongen i oktober 2020, trodde han at koronaviruset var på vei ut døren og at vi snart skulle vende tilbake til det normale livet.

Han forteller at det ikke er så mye trafikk nå, men at han har rukket å få noen faste kunder.

– De som kommer innom har vært positive og kommet tilbake, sier Rashid og forteller at det gjerne tar litt tid for et firma å etablere seg i et nytt område.

Selv om det er tøffe tider nå, kunne ikke Rashid dy seg da muligheten på Frogner bød seg. Han forteller at akkurat som andre frisører, har også han tapt mye penger.

– Mange er redde for å besøke salongen under restriksjonene, men vi følger smittevernhensynene og passer på å ta bestillinger slik at det er kun én kunde i salongen om gangen.

Saken fortsetter under bildet.

Optimist

Rashid forteller at han er forberedt på en ustabil hverdag, men at han kommer til å fortsette å være en optimist.

– Jeg tror at det er en stor sjanse for at det går bra her på Frogner. Jeg har troen på fremtiden og i å se nye løsninger. Det er man nødt til når man skal nå sine mål, sier han og forteller at tilbakemeldingene har vært at det har vært behov for et barbersalong i området.

Rashid sier at han i første omgang drømmer tilbake til den normale hverdagen. Utfordringene har ikke stoppet han i å sette nye mål. Den fjerde salongen ønsker han å åpne på Majorstuen.

– Jeg drømmer om å barbere kongen og vil slå en ring om kongen med salongene mine. Sånn blir han nødt til å komme til meg, ler han.

Les også

Familien har drevet butikk i Oslo siden 70-tallet. Nå tar Amad steget videre: – Vi går videre med bestefar sin visjon

Kommentarer til denne saken