Gå til sidens hovedinnhold

Raseri etter Rødts Lan-redning: – Et stort skuespill

Artikkelen er over 1 år gammel

Rødt går imot mistillitsforslaget fra FNB og Frp. Dermed er miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) fredet, noe som får FNBs leder Cecilie Lyngby til å reagere kraftig.

I forrige måned fremmet Frp og Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB) mistillit mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG). Mistilliten fra de to partiene kom på bakgrunn av en PWC-undersøkelse som viser et stort antall brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten.

FNB og Frp mener også at Berg har brutt informasjonsplikten til bystyret.

FNB-leder Cecilie Lyngby har lang erfaring innenfor privat næringsliv. Hun mener at en tilsvarende sak i den sektoren uten tvil ville endt med at lederen måtte gått på dagen.

– Sånn burde det også vært i Oslo kommune, sier Lyngby.

Forsvarer Berg

Lyngby er sterkt kritisk til at Rødt nå sikrer Lan Marie Bergs byråd-framtid.

– Vi tror ikke det vil løse noe som helst å kaste en byråd, skriver Oslo Rødts leder Siavash Mobasheri og Rødt-gruppeleder Eivor Evenrud i en kronikk i Dagsavisen.

I kronikken uttrykker Rødt-politikerne at det er systemet, ikke byråden, som må gjøres noe med.

«Vi kunne kastet enhver byråd på lignende grunnlag uten at det ville løst problemet. For oss er det en avsporing når Frp og FNB kommer med et mistillitsforslag uten noen konstruktive innspill til hvordan kommunen skal bli en seriøs arbeidsgiver», heter det i kronikken fra politikerne.

Mobasheri mener at Lan Marie Berg og gjenvinningsetaten har tatt grep for å rydde opp. Når det gjelder anklagene om tilbakeholdelse av informasjon, kjøper han argumentasjonen om å kvalitetssikre informasjonen gitt til bystyret.

Les også

Har bestemt seg om Lans skjebne. Vil ikke si hva den blir

Reagerer på Rødts avgjørelse

Lyngby mener på sin side det er viktig at vanlige folk får se at slike saker faktisk får konsekvenser.

– Jeg mener at dette vil føre til at folk får enda mer politikerforakt.

Energigjenvinningsetaten-saken har vart over lang tid.

Underveis har Rødt vært blant flere sterkt kritiske partier, og gruppeleder Eivor Evenrud truet i en tidlig fase med «å gå ned til politihuset og politianmelde saken» dersom hun ikke var fornøyd med svarene fra byråden.

– Nå snur de helt, sier FNBs Lyngby.

Mistenker politisk skuespill

Lyngby mistenker at Rødt brukte mistillit-kortet som en del av spillet rundt Oslos nylig vedtatte budsjett for 2021, og omtaler de knallharde utspillene i forkant av budsjettenigheten som «et stort skuespill».

Lyngby er også kritisk til at Rødt-politikerne omtaler mistillitsforslaget som «tomt» og uten forslag til løsninger.

– Det synes jeg er et ufint utspill. Vi har prøvd å finne en løsning over lang tid, og har hatt timevis med høringer, sier FNB-bystyrepolitikeren.

Les også

Krever at Lan Marie Berg ber om unnskyldning

Nekter plent

Da Avisa Oslo spør Rødt-leder Siavash Mobasheri om Rødt brukte mistillit-saken som et kort i budsjett-forhandlingene, nekter han plent for det.

Han mener også at det ville vært tullete å kaste en byråd, som etter hans syn har fulgt opp signalene fra opposisjonen.

- Virksomhetene det er snakk om har faktisk tatt skikkelig grep. De har økt grunnbemanningen, økt bemanningen i helger og fått slutt på lange vakter uten økt bruk av vikarer. Etter at Berg fulgte opp saken er antall brudd på arbeidstidsbestemmelser nesten null, sier Mobasheri.

Kommentarer til denne saken