– Jeg trodde ikke det jeg leste, da jeg leste uttalelsene til Aina Stenersen i Avisa Oslo i går kveld. Det kan da virkelig ikke være sånn at Stenersen er villig til å risikere at eldre blir smittet mellom første og andre vaksinasjonsdose, sier Jon Reidar Øyan, helse- og sosialpolitisk talsperson i Oslo Ap.

De siste ukene har sykehjemsetaten jobbet med å gi den første vaksinedosen til beboere på sykehjem i kommunen. Vaksinen som benyttes er fra legemiddelselskapene Pfizer og Biontech. Den virker slik at man tar to doser med tre ukers mellomrom, før man blir mer eller mindre immun mot koronaviruset én uke etter det igjen.

Likevel ønsker lederen av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), at man allerede nå skal begynne å lette på besøksrestriksjonene ved sykehjem i Oslo.

Han understreker at det er lett å være enig med Stenersen i at det er viktig å la eldre på sykehjem få besøk.

– Men alt til sin tid. Første dose gir ikke den immuniteten som er nødvendig for å unngå sykdom. Det oppnås cirka en uke etter andre dose. Nå bør vi alle puste med magen og ikke kaste oss inn et populistisk kappløp som kan ende med at enda flere blir eksponert for smitte, noen få uker før det er helt trygt, sier Øyan.

– Uansvarlig stor sjanse å ta

Søndag skal de første sykehjemsbeboerne i Oslo få den andre dosen med Pfizer-vaksinen på Ellingsrudhjemmet. Den første vaksinedosen ble satt på de forskjellige sykehjemmene i løpet av romjulen, samt i årets to første uker.

Fremover vil beboerne som har fått første dose i tur og orden få den andre dosen, etterhvert som det har gått tre uker.

– Det er en uansvarlig stor sjanse å ta hvis man letter på besøksrestriksjonene nå, den sjansen er ikke byrådet villig til å ta. Nå som vi er så fryktelig nær å passere målstreken for beboerne på sykehjemmene våre. Alle sykehjemsbeboere vil være ferdig vaksinert før midten av februar. Altså innen en måned. Det er lys i enden av tunnelen. Dette klarer vi, sier Øyan og legger til:

– Nå har vi altså holdt på med dette i ti måneder, så vil Stenersen sette helsa til eldre i spill, bare fire uker før alle på sykehjemmene er ferdigvaksinert. Det forundrer meg.

Smitte på sykehjem i romjulen

I romjulen ble det klart at det hadde oppstått smittesituasjoner på flere sykehjem i Oslo. Dette medførte blant annet at planene for vaksinering av sykehjemsbeboere i hovedstaden ble bremset, og at det tok en ekstra uke før Sykehjemsetaten ble ferdige med dette.

Stenersen sto likevel fast på at det var på tide å lette på tiltakene knyttet til besøk på sykehjemmene, før alle var ferdig vaksinerte.

– Det er en smittesituasjon som har økt litt etter jul, men vi har sett at man har vaksinert alle eldre på alle sykehjemmene i Oslo, og er i full gang med å forberede runde to, så å være litt mer fleksible og åpne litt mer med lokale tilpasninger, synes jeg vi bør.

Samtidig tok hun til orde for å planlegge for full åpning av sykehjemmene etter at alle beboere er ferdig vaksinerte. Dette får også Øyan til å reagere.

– Vet Stenersen noe vi andre og fagfolka ikke vet ettersom hun sier at vi må ha full åpning etter dose to? Fagfolka er tydelig på at vi enda ikke vet om man vil være smittebærere selv om man er vaksinert.

Saken fortsetter under bildet.

– Må kunne være mer fleksible

Stenersen er forelagt uttalelsene til Øyan. Hun reagerer på at ikke helsebyråd Robert Steen (Ap) selv svarer henne:

– Jeg registrer at helsebyråden i Oslo kommune ikke selv svarer på situasjonen nå rundt besøk på sykehjemmene i Oslo, og det syns jeg er synd. Vi kontaktes stadig av pårørende som ikke får besøkt sine nære og kjære nok, og at enkelte sykehjem praktiserer besøk fra pårørende ulikt strengt. Derfor mener jeg det er viktig å diskutere hvordan vi kan legge til rette for mer besøk, særlig når de eldre siden i mars i fjor har vært underlagt strenge besøksregler, sier hun.

Stenersen mener det må være mulig å legge opp til mindre strenge besøksregimer, til tross for vanskelige forhold.

– Jeg forstår at situasjonen kan være krevende for både ansatte, sykehjemsetaten og byrådet, men vi må kunne være mer fleksible på besøk under gode smittevern- forhold også under vaksineringen.

Hun trekker også frem at de fleste sykehjemsbeboere befinner seg i livets siste fase, og at det er viktig for pårørende å kunne ha kontakt med de eldre.

– Ifølge en undersøkelse er 55 prosent urolige for at de eldre i familien er blitt mer ensomme som følge av koronasituasjonen. Vi vet også at de eldre på sykehjem er på sykehjemmene i omtrent 2 år, dette er kort tid, og for enkelte kommer kanskje ingen ny sommer, og det bør tas hensyn til mer enn nå, sier hun.