Før helgens landsmøte i Frp fortalte Jon Helgheim til Avisa Oslo at innvandringspolitikken Fremskrittspartiet nå lanserer, med han selv i spissen, er partiets strengeste noensinne.

Forslagene innebærer i praksis å stanse all asylinnvandring til Norge, noe Helgheim selv mener vil bidra til bedre ressursbruk, penger til å hjelpe i nærområdet og færre farefulle reiser i retning Europa. Frp ønsker heller ikke å bosette flere flyktninger i kommuner der over 15 prosent av befolkningen er ikke-vestlige innvandrere.

– Med de store sosiale integreringsutfordringene vi ser i en del bydeler, som er direkte knyttet til innvandring, så må man stanse innvandringen til Oslo, sier Helgheim til Avisa Oslo.

Dette får MDGs stortingskandidat Rauand Ismail (21) til å rase:

– Jeg blir skikkelig forbanna når jeg leser disse forslagene, sier han til Avisa Oslo.

– Gir innvandrerne skylda for alt som er galt

Samtidig legger Ismail til at han ikke er overrasket:

– Helgheim er besatt av innvandrere. Og nå har han brukt hele det siste året på å kaste innvandrere under bussen og gi dem skylda for alt som er galt.

Særlig lei er han av hvordan Helgheim peker på innvandreres rolle under korona, og kaller det et gufs fra fortiden:

– Helgheim har gitt skylda for korona til innvandrerbefolkningen. Måten han snakker om dette på minner om hvordan man tidligere i historien har beskyldt og pekt ut enkelte grupper for globale utfordringer, for eksempel måten politikere påførte homofile skam og skyld under aidsepidemien.

– Det løser ingenting, det stigmatiserer og forverrer problemene.

– Frekt

Ifølge tall fra Oslo kommune har rundt 33,1 prosent av befolkningen bakgrunn fra et annet land enn Norge. Snaut 60 prosent av disse har bakgrunn fra asiatiske eller afrikanske land.

– Jeg lurer faktisk på om dette er grunnlovsstridig? Å begrense menneskers bevegelsesfrihet er totalitært og ekstremt, sier Ismail, og legger til:

– Dette forslaget er ren populisme og baserer seg på et helt uriktig bilde som Frp har tegnet av at Oslo er en ghetto. Det stemmer ikke. Ja, Oslo er Norges mest mangfoldige by. Og ja, vi er dessverre også den byen med de største økonomiske forskjellene, men det er jo helt tydelig at det ikke er økonomiske forskjeller som interesserer Helgheim.

– Hvordan da?

– Hvis han vil ta tak i de økonomiske forskjellene og ulikhetene i levekår i Oslo, så kan FrP slutte løpe høyresidas skattepolitiske ærend.

At Helgheim kommer med dette forslaget i år, mener Ismail er ekstra usmakelig:

– 69 millioner mennesker i verden på flukt, det er helt sinnssykt at vi i Norge og Oslo, ikke skal ta vår del av det ansvaret. Og særlig frekt er det, at dette forslaget kommer i et år hvor vi ikke har hatt innvandring og situasjonen for mennesker på flukt har blitt enda verre.

– Norges mest rabiate parti

– Disse forslagene viser at FrP er Norges mest rabiate parti, smeller Ismail og legger til:

– Etter denne helgen har de bare vist at de er enda mer rabiate enn før. FrP er et parti som fremmer klimaskepsis, faktaresistens og fremmedfrykt.

– Hva forventer du av de andre partiene om disse forslagene går gjennom?

– Vi i MDG har sagt at vi aldri kommer til å forhandle med FrP, og nå håper jeg KrF og venstre slutter å juge og er klinkende klare til velgerne sine om de risikerer å stemme frem en slik politikk, sier Ismail og avslutter:

– Slike grumsete forslag hører ikke hjemme i 2021.