Mandag ettermiddag ble et hus i Groruddalen ransaket av politiet. Det var Dagbladet som først meldte om politiaksjonen mot en adresse.

Adressen har tilknytning til en 35 år gammel mann som er pågrepet i forbindelse med Oslo-skytingen.

Han og en annen mann i 40-årene ble pågrepet søndag, siktet for medvirkning til terror etter masseskytingen i sentrum natt til 25. juni.

Sivilpoliti på adressen

Da Avisa Oslo er på stedet mandag er det en rekke sivile politibetjenter i området. Da går inn og ut av boligen som har tilknytning til 35-åringen. Boligen ligger i et rolig området i Groruddalen. Det er en del media på stedet, som får følge med fra avstand.

Det er to adresser som ransakes av sivilt politi, og gjøres søk med hund i begge boenhetene.

Politiadvokat Børge Enoksen opplyser at politiet har fått rettens medhold i gjennomføre ransaking. Det betyr at domstolen har vurdert det slik at det er skjellig grunn til mistanke mot de siktede mennene.

Enoksen er imidlertid tilbakeholden med å kommentere grunnlaget for de nye siktelsene i saken.


35-åringen, som fremstilles for varetektsfengsling mandag, har norsk statsborgerskap.

Han har samtykket til varetekt, men nekter for å ha noe med masseskytingen å gjøre. Det gjør også den andre mannen som ble pågrepet søndag. Han blir sannsynligvis fremstilt for varetekt i Oslo tingrett tirsdag.

I besittelse av automatvåpen

Begge mennene er bosatt i Oslo og er kjente for politiet fra tidligere.

Som Avisa Oslo skrev tidligere mandag er 35-åringen tidligere dømt for ulovlig våpenbesittelse. I 2019 ble han dømt for å ha oppbevart en maskinpistol av typen MP40.

Det er samme våpentype som blant annet ble brukt av Zaniar Matapour (43) da han åpnet ild i sentrum i juni.

35-åringen ble første gang dømt i 2010, da han var 23 år gammel og oppga at han var student. Da fikk han 30 dagers fengsel for å ha benyttet en forfalsket seddel på en Deli de Luca.

Fredag etterlyste politiet den kjente islamisten Arfan Bhatti (45), også han siktet for terrormedvirkning etter skytingen. Han oppholder seg for tiden i Pakistan og norsk politi har foreløpig ikke vært i kontakt med ham, opplyser politiadvokat Børge Enoksen.

Også Bhatti avviser at han har noe med saken å gjøre.