– Slitsomt og nedverdigende, oppsummerer Randi Pjaaka som har fulgt prosessen fra sidelinjen.

I en sidegate fra Kirkeveien, hundre meter fra Vigelandsparkens hovedinngang, ligger Munthes gate. Her, i et av Oslos mest ressurssterke nabolag, har det oppstått en betent konflikt.

I Sanitetskvinnenes gamle hovedkontor skal det flytte inn åtte unge voksne med spesielle behov. Det har fått naboene til å se rødt.

Bofellesskap på Frogner

For Randi og Knut Pjaaka er det en drøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse. De har vært på boligjakt for sønnen siden 2016.

– Vi har ventet en evighet, og endelig har vi en løsning, sier Randi Pjaaka.

Sønnen Herman er snart 24 år. Moren beskriver ham som en sosial og aktiv gutt, som elsker å ri, kjøre sit-ski og svømme. En hjerneskade gjør at han trenger hjelp til det meste, men humøret er nesten bestandig på topp.

– Han er en skikkelig hurragutt, smiler Pjaaka.

Frem til nå har Herman bodd hjemme, med et avlastningshjem på Grefsen. Der har han fått mange gode venner. Da det ble snakk om å finne en bolig for Herman, ønsket foreldrene et hus der han og vennene fra Grefsenkollen kunne bo sammen.

Etter HVPU-reformen på 90-tallet, hvor institusjoner ble erstattet av vanlige boliger, finnes det få slike bofellesskap i Oslo.

Men i 2019 fant foreldregruppa det perfekte stedet: En arkitekttegnet mursteinsbygning på beste Oslo vest.

Flytter inn i oktober

– Tanken er at man skal bli litt friskere av å bo her.

Adm. direktør Eirik Daniel Hansen i Morgenstjernen Helsebolig viser stolt frem lokalene som om seks uker skal være klare til innflytting.

De åtte leilighetene skal ha hver sin kjøkkenkrok og bad. Beboerne får også tilgang til et stort fellesrom, med utgang til hagen.

– Her skal det komme noen utebord, og til vinteren kan vi kanskje lage en liten akebakke, sier Hansen.

Morgenstjernen Helsebolig kjøpte kontorlokalene i Munthes gate i 2019 sammen med Carl Erik Krefting-eide Carucel Eiendom. Carucel har fra før profilerte eiendommer som Sørenga, Munch brygge og Posthallen i porteføljen.

Morgenstjernen Helseboliger har flere boligprosjekter for mennesker som trenger ekstra hjelp. På Frogner er tanken å gjøre om kontorene i det attraktive nabolaget til et trygt og godt bofellesskap for ungdommer med psykisk og fysisk funksjonshemning.

– Jeg er ganske sikker på at det kommer til å bli bra, sier Hansen.

Slåss mot ombygging

Flere av naboene har imidlertid protestert heftig mot de nye omsorgsboligene. De mener omreguleringen er i strid med reguleringsplanen.

I en klage til Plan- og bygningsetaten fremgår det at de frykter trafikkstøy, ulovlig og farlig bruk av fortauene og koronasmitte.

«Vi risikerer helt åpenbart praktiske problemer knyttet til virustrygg atkomst, samt like viktig, psykisk belastning over å bo i en trygg boligblokk som plutselig er en smitteutsatt institusjon», heter det i brevet fra naboene i Munthes gate 35 og Fuglehaugsgata 10.

  • Du kan lese klagen fra naboene her.

«Uten å utdype vil det trygt kunne hevdes at en slik virkelighet heller ikke gjør våre boliger mer etterspurte. Å beregne verditap og søke om erstatning er et skrekkscenario», fortsetter de.

Ettersom naboene fikk tommel ned hos kommunen, gikk klagen videre til statsforvalteren. Statsforvalteren ga dem først medhold. På grunn av feil rettsanvendelse, måtte saken behandles på nytt. Det førte til at utbyggeren fikk grønt lys.

Saken gikk deretter videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som stadfestet kommunens og statsforvalterens vedtak. Før sommeren klaget naboene til Sivilombudet.

– Det har vært vondt å se hva naboene klager på. Jeg velger å tro at de gjør det fordi de er usikre, og ikke for å diskriminere noen.

Personlig ville hun vært mer bekymret dersom leilighetene skulle gjøres om til vanlige utleieboliger.

– De som nå flytter inn henger kanskje oppe til åtte-ni om kvelden. Det er en rolig gjeng, påpeker hun.

«Institusjon forkledd som boliger»

Styreleder Johnny Almvang i Fuglehaugsgata 10 mener det blir feil å skape et inntrykk av at naboene er fæle mennesker som ikke ønsker de nye beboerne et godt liv.

– Vi opplever at dette er en institusjon forkledd som boliger. Det må et stort antall heltidsansatte til for at disse beboerne har det ve og vel de trenger, og absolutt fortjener, sier Almvang til Avisa Oslo.

Han mener dette er Davids kamp mot Goliat, og at han representerer helt vanlige ubemidlede mennesker som bor i små leiligheter på Frogner. Det er selskapene til Krefting og Hansen han mener er Goliat, med ubegrensede ressurser som skjuler sine interesser om å tjene penger.

– Dette er en særdeles kapitalsterk organisasjon som seiler under flagg av at de gjør gode gjerninger. Se på bunnlinjen deres, påpeker Almvang.

Han sier klagen handler om at det de facto ikke er boliger, men en profitabel næringsvirksomhet med mange ansatte.

–Etter vårt syn er dette godkjent fordi man ønsker å være litt snillere. Tillatelsen burde ikke vært gitt, men vi ser ut til å tape denne saken. Det er vi lei oss for, sier styrelederen.

Avisa Oslo har vært i kontakt med styreleder Vegard Ellingsen i Munthesgate 35. Han ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i naboklagen. Flere av seksjonseierne i Munthes gate 33, hvor bofellesskapet skal ligge, har også protestert på planene. Styreleder i nr. 33, Sten Rauan, sier til Avisa Oslo at naboene har brukt de rettighetene som alle har i byggesaker, og at det nå blir spennende å møte beboere og personale i bofellesskapet i første etasje.

– Det blir å forholde seg til naboskapet på ordinært vis, sier Rauan.

Håper på bedre stemning

Eirik Daniel Hansen i Morgenstjernen mener samarbeidet med Krefting har vært helt avgjørende for at de skal kunne realisere prosjektet på Frogner.

– Så langt har det bare vært kostnader, men vi håper selvfølgelig på at prosjektet vil gi et positivt resultat og på den måten sikre sunn drift, sier Hansen.

– Dere kunne ha solgt disse boligene videre som ordinære leiligheter, med god profitt?

– Forretningsideen vår er at alle trenger et trygt og godt hjem. Utgangspunktet for alt jeg gjør er at alle mennesker er like verdifulle, sier Hansen.

Han sier dette først og fremst har vært en tøff sak for foreldregruppen til beboerne, men også for ham som utbygger.

Han mener likevel motstanden de har møtt først og fremst er et uttrykk for usikkerhet.

– Det er lettest å være engstelig. Heldigvis har vi også fått støtte fra noen av naboene, og når de nye beboerne er på plass, tror jeg stemningen vil bli bedre.

Carl Erik Krefting i Carucel sier han ikke har vært nær nok på denne saken til at han kan uttale seg.

– Jeg håper og tror imidlertid at naboene blir veldig fornøyd når så mye fin ungdom flytter inn i Munthes gate. Jeg bor selv rett ved siden av i Gyldenløves gate og gleder meg til å få nye naboer, skriver han i en e-post til Avisa Oslo.

Randi Pjaaka kan nesten ikke tro at sønnen endelig skal få flytte inn.

– Jeg tror Herman kommer til å bli lykkelig for å flytte sammen med vennene sine.