Gå til sidens hovedinnhold

Rådhusdrapet: Avdøde anmeldt for å ha knivstukket siktede (41)

41-åringen som er siktet for drapet i Tordenskiolds gate i sommer, mener seg utsatt for vold og trusler fra fornærmede over lang tid.

Klokken 17.44 mandag 19. juli fikk politiets operasjonssentral meldinger om at det var løsnet flere skudd i Tordenskiolds gate, et steinkast unna Oslo rådhus.

De rykket ut til stedet og fant en hardt skadet mann. Han ble sendt til Ullevål sykehus, men livet sto ikke til å redde. En 41 år gammel mann ble pågrepet på stedet og siktet for drap.

Onsdag besluttet Oslo tingrett å forlenge varetektsperioden for den siktede mannen med nye fire uker. Mannen har erkjent å ha løsnet de dødelige skuddene, men har påberopt seg nødverge.

I fengslingskjennelsen fremkommer det at han mener at «nødvergesituasjonen har utviklet seg over lang tid».

Les også

Khalil ble vitne til drapet: – Jeg trodde først han var politi

På sykehus med knivskader

Ifølge Avisa Oslos opplysninger dreier det seg blant annet om en helt konkret episode som ligger noen måneder tilbake i tid. Da havnet den siktede 41-åringen på sykehus etter å ha blitt knivstukket.

I utgangspunktet skal han ikke ha ønsket å peke ut gjerningspersonen, men forklarte at han hadde havnet i klammeri med noen. Etter drapet har han imidlertid anmeldt den nå avdøde mannen for å ha stått bak knivstikkingen, får Avisa Oslo opplyst.

I tillegg mener han seg utsatt for trusler fra fornærmede over lang tid.

Politiet er tilbakeholdne med å kommentere disse opplysningene.

– Det er fortsatt fengsling på bevisforspillelsesfare, så jeg vil ikke gå nærmere inn på det, annet enn at han har erkjent de faktiske forhold. Nå må politiet få kartlagt det som er anførselen fra siktede vedrørende nødverge. Det er i utgangspunktet en frifinnelsesgrunn, men politiet mener at det er skjellig grunn til å mistenke at vilkårene for nødverge ikke er oppfylt, sier Rita Parnas, politiadvokat i Oslo politidistrikt.

– Har det vært en langvarig konflikt mellom siktede og avdøde?

– Det er på det rene at det har vært et langvarig bekjentskap, men jeg vil ikke gå inn på om det skal ha vært en konflikt, svarer Parnas.

Les også

Døde etter å ha blitt skutt i Oslo sentrum – en person pågrepet

– Vold og trusler

Begge mennene er godt kjente for politiet fra tidligere. Avdøde skal tidligere ha hatt tilknytning til det norsk-pakistanske gjengmiljøet i Oslo, etter det Avisa Oslo får opplyst.

I 2018 ble han og siktede dømt i samme straffesak i Oslo tingrett, etter å ha begått en rekke grove tyverier sammen.

Siden skal det formentlig ha skjært seg mellom dem.

– Det har vært min klients oppfatning at han over tid har opplevd vold og trusler, sier 41-åringens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hva det dreier seg om, men kan bekrefte at det i etterkant av drapet er anmeldt en konkret voldsepisode som nå er under etterforskning.

Flere pistolskudd

I den ferske fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett fremkommer det at fornærmede ble drept med flere pistolskudd – delvis inne i en bil og ved at siktede gikk ut av bilen og skjøt inn i den.

Hendelsen skjedde på åpen gate midt i fellesferien. En rekke sjokkerte vitner filmet også deler av hendelsesforløpet, står det i kjennelsen.

– Uten å gå inn på detaljer, så kan jeg bekrefte at det stemmer, sier Rita Parnas.

Etter det Avisa Oslo kjenner til, har siktede forklart at det var fornærmede som hadde med drapsvåpenet i bilen.

Videre skal han ha forklart at det oppsto en trusselsituasjon i forkant, der han følte at han ikke hadde noe annet valg enn å skyte fornærmede.

Verken Parnas eller Mette Yvonne Larsen ønsker å gå nærmere inn på det.

– Det jeg kan si er at det pågår etterforskning rundt eierforholdet til våpenet. Det vil bli sentralt i den videre bevisførselen. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Larsen til Avisa Oslo.

For politiets del gjenstår det ennå avhør og gjennomgang av beslag før drapsetterforskningen kan avsluttes.

– Det gjenstår en del undersøkelser, særlig knyttet til disse anførslene rundt nødvergesituasjonen som vi må få avklart, sier Parnas.

Les også

Signe (21) skulle på jobbintervju – ble vitne til at skuddoffer fikk livredning

Kommentarer til denne saken