Gå til sidens hovedinnhold

PST vil holde terrorsiktet 16-åring fengslet

Begjærer to nye uker i fengsel for gutten.

Torsdag for to uker siden ble en tenåring bosatt i Oslo øst pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet for terrorplanlegging. Dagen etter ble han varetektsfengslet i to uker av Oslo tingrett. Avgjørelsen ble anket til Borgarting lagmannsrett, men de har forkastet anken.

PST opplyser til Avisa Oslo at de vil be om forlenget varetektsfengsling i to uker. Dette skal blant annet være begrunnet i bevisforspillelsesfare.

Den siktede 16-åringen nekter straffskyld etter siktelsen.

Ville drepe «vantro»

Fengslingsmøtet er berammet i Oslo tingrett fredag klokken 10.00. Normalt ville PST begjært fortsatt fengsling i fire uker, men grunnet siktedes unge alder begrenses perioden han kan varetektsfengsles. Hovedregelen er at mindreårige ikke skal fengsles i Norge.

Guttens forsvarer, Andreas Berg Fevang, har ikke besvart Avisa Oslos henvendelser.


I en fengslingskjennelse fra Borgarting lagmannsrett kom det frem at retten mener siktede var i ferdmed å tilvirke giftblandinger og at det forelå terrorhensikt. Det kom også frem i kjennelsen at hensikten var å ta livet av «vantro» i Oslo og andre ukjente steder i Norge.

I anken til lagmannsretten argumenterte Berg Fevang med at grensen for forsøk på terrorhandling ikke var overskredet, men ble ikke hørt. Anken til Høyesterett ble også avvist.

LES OGSÅ: Vil ikke kommentere sikkerhetstiltak etter terrorpågripelsen

Gift i drikkevann

Noe gift skal allerede ha vært fremstilt, dermed er mistanken om terrorhensikt og fullbyrdesforsettet styrket, mener lagmannsretten. Det styrker også mistanken mot 16-åringen at handlingene er omtalt i chattelogger han har vært del av.

En utfordring for PST er at nesten alle chatteloggene er på arabisk og det vil ta tid å oversette.

«Lagmannsretten finner det ikke tvilsomt at det faktum det foreligger skjellig grunn til mistanke om, rammes som forsøk på terrorhandling (...).»


Kilder opplyser også at en av metodene som skal ha vært diskutert er å helle giftstoffer ut i drikkevann. Den 16 år gamle terrorsiktede gutten skal også være sympatisør av Islamsk Stat (IS), en av de verste terrororganisasjonene i moderne tid.

Samme dag som gutten ble pågrepet var bombegrunnen og spesialister fra Kripos og gjorde søk i boligen. Avisa Oslo får også opplyst at det per nå ikke fremstår klart hvor terrorhandlingen ramme.

16-åringen ble nylig overført til ungdomsfengsel etter å ha sittet isolert i fengselet i Oslo.

Kommentarer til denne saken