Det er riktignok den flerfaglige og oppdiktede tjenesten NPST, Nordpolar Sikkerhetstjeneste, som leter etter sesongarbeidere som snikende alvebetjent til hovedkontoret på Nordpolen.

Hjelpen hentes inn på bakgrunn av registrering om at sydpolarske aktører har trappet opp sin aktivitet. Med det er ikke bare derfor sikkerhetstjenesten må styrke sine tropper:

«I tillegg anser vi spionasje mot Julenissens verksted, reinsdyrstallen og Julenissens Sentrale Enhet (JSE) som en av de mest alvorlige truslene. Flere mystiske hendelser har blitt rapportert den siste tiden, og det kan se ut til at de antakelig vil videreføre aktivitetene gjennom hele adventstiden», heter det i annonsen.

Rekrutteringsstunt

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forklarer at utlysningen er reell, men at den spesielle stillingsannonsen er en rekrutteringskampanje forkledd som en julekalender.

– Dette er rett og slett en digital julekalender, hvor det er ny luke for hver dag fra 1. til 24. desember. De som klarer å løse oppgavene bak hver kalenderluke er så teknisk gode at de får mulighet til å søke stillinger i PST. Vi håper oppgavene kan inspirere noen av dem som klarer å løse de til å søke jobb hos oss, forteller Hugubakken.

Julekalenderen er noe alle kan prøve seg på, opplyser han. Stillingsannonsen er veien inn.

Stuntet ble også gjort i fjor – med suksess. Den gangen søkte de etter mannskap til kontoret på Svalbard.

– En god del klarte å løse oppgavene i fjor, og det ble et ganske imponerende engasjement rundt det. Jeg vet at det ble opprettet grupper på nett der det ble diskutert hvordan en kunne løse dette, sier kommunikasjonsdirektøren.

– Vi fikk kontakt med aktuelle kandidater, kan han bekrefte.

– Ikke krav til førerkort for reinsdyrslede

I år er det nye og enda mer avanserte oppgaver i kalenderen, skal vi tro kommunikasjonsdirektøren.

Men PST har også firt litt på kravene sammenlignet med i fjor, når det gjelder kvalifikasjonene til alvebetjenten de jakter på.

– I år har vi ikke krav til førerkort for reinsdyrslede. Vi har lempet litt på det, fordi det på grunn av effektiviseringstiltak på Nordpolen nå brukes elsparkesykkel i stedet for reinsdyr, informerer Hugubakken.

I stillingsannonsen kommer det fram hvorfor dyrene nå er parkert.

«Det viser seg nemlig at reinsdyrene gasser uforholdsmessig mye på sledetur i adventstiden. Det er mulig at dette skyldes stort grøtinntak.»

Hugubakken tror mange er med på julekalenderen for å se om de klarer å løse oppgavene, uten nødvendigvis å ha tenkt at de vil søke på jobben. Kommunikasjonsdirektøren forteller at utlysningen har fått stor oppmerksomhet.

– Vi ser at den har fått veldig mange klikk. Vi håper at nysgjerrige teknikere vil løse oppgavene, sier han.

Leter etter «snille barn»

NPST er klare på hvem de søker etter. Å være på Julenissens liste over snille barn er et absolutt krav.

«Som ansatt i en beredskapsorganisasjon forventer vi at du tåler mye ruskevær, er fleksibel og villig til å yte ekstra når oppgavene krever det», skriver NPST i annonsen.

Kandidatene må også være interessert i sikkerhetspolitikk og motiveres av tanken på å skulle bidra til å beskytte Julenissen og hans verksted.

Men de gir også igjen til sine ansatte:

«Vi har en veldig god kantine med perfekt kokt risengrynsgrøt hver eneste dag. Det er alltid en mandel å finne. Du vil få tilgang til trening i arbeidstiden sammen med våre spreke reinsdyr. Julenissen arrangerer også yogatimer hver onsdag i verkstedet.»

Søknadsfristen er, kanskje ikke overraskende, satt til 24. desember.