I et intervju med avisa sier Berg at ettertiden vil vise om Politiets sikkerhetstjeneste har gått glipp av viktig informasjon. 

– Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil, sier PST-sjefen til VG.

To menn i 50- og 60-årene ble drept da 42 år gamle Zaniar Matapour ved 01.14-tiden natt til lørdag avfyrte en rekke skudd mot mennesker utenfor London pub og utestedet Per på hjørnet på C. J. Hambros plass i Oslo sentrum. Sistnevnte er et populært møtested for det skeive miljøet i Oslo.

I tillegg er ti mennesker alvorlig skadd og elleve er lettere skadd, men ingen av disse har livstruende skader. 

PST vurderer skytingen som ekstrem islamistisk terrorhandling. 

Samtaler tidligere i år

PST ble først kjent med den pågrepne Zaniar Matapour (42) i 2015. 

Den 42 år gamle mannen er tidligere dømt for narkokriminalitet og besittelse av kniv.

Berg sa tidligere på lørdag at de hadde hatt en samtale med den siktede 42-åringen i mai i år. Samtalene skjedde «i forbindelse med at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam». 

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake til 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, sier PST-sjefen til VG.

Ifølge VG vil ikke PST-sjefen spesifisere hvilke nettverk dette er, Berg sier til avisa at 42-åringen har «sympatisert med ISIL». 

Det er altså terrorgruppen som også kalles IS, som har operert i blant annet Syria og Irak. 

– Han har hatt ekstreme holdninger, sier PST-sjefen til VG.

– Ikke sikker det foreligger motiv 

Matapours forsvarer John Christian Elden sier til VG at 42-åringen ikke har ønsket å gi noen nærmere forklaring på skytedramaet. 

– Han er redd for at politiet manipulerer de avhørene han måtte gi, så vi får bare avvente å se hva som skjer, sier Elden.

Politiet sa lørdag morgen at hatkriminalitet var mulig motiv.

Elden forklarer at gjerningsmannen har bedt om ikke å ta stilling til siktelsen fra politiet sin side. Han er heller ikke avhørt om noe motiv.

– Det er slett ikke sikkert det foreligger noe motiv i denne saken. Så det jeg vil advare mot, er de spekulasjonene som har vært i løpet av dagen om at det er knyttet opp til bestemte hendelser eller episoder i Oslo, sier han til VG.