Avisa Oslo skrev torsdag 25. mai om høna «Priscilla» som ble midlertidig adoptert av Pia og Preben på Torshov.

Preben var like ved Smestadkrysset da han fikk øye på høna vandrende langs veien.

– Jeg tenkte at enten blir hønen påkjørt, eller så må jeg ta henne med.

Han la fort ut en rekke etterlysninger på sosiale medier, for å finne høna som han døpte «Priscilla», sin rettmessige eier.

Nå kan Avisa Oslo komme med gladnyheten om at eieren er funnet – et døgn etter at «fosterforeldrene» fant henne, men hele 61 dager etter at hun ble savnet fra hjemmet sitt på Majorstuen.

For ordens skyld: Som historien nå vil vise, sto ikke Pia og Preben bak bortføringen av høna.

Bortført mot sin vilje

For å fortelle historien om høna, hvis døpenavn viser seg å egentlig være Erna, må vi tilbake til 1. april i år.

– Midt på lyse formiddagen har en person gått inn i hagen vår og skåret et stort hull i nettingen på hønsehuset, sier Bente Sollid Storehaug.

Familien Sollid Storehaugs åtte høns ble brått til sju denne tidlige vårdagen.

Hun forteller at de fant masse fjær på utsiden av hønsehuset.

– Vi så at personen har hoppet over gjerdet og inn til Vestre Gravlund. Høna la igjen spor i form av fjær hundre meter inn i kirkegården. Vi fulgte sporene, men plutselig stoppet de.

Det var Bentes sønn, 11 år gamle Aleksander, som hadde mistet høna si.

– Det var trist, han og vi var selvfølgelig veldig bekymret for hva som hadde skjedd med henne.

Aleksander gikk personlig ned på politistasjonen og meldte ifra om innbruddet.

– Han ble veldig godt tatt imot på Majorstuen politistasjonen, og politimannen lovte å si ifra om de fikk opplysninger i saken.

Bente la også ut etterlysning på Facebook, uten hell. Etter en stund ble hønsetyveriet henlagt av politiet.

Gledesbeskjeden

– Det var ingen spor etter gjerningspersonen. Nå, etter to måneder, hadde vi aldri regnet med at vi skulle høre noe mer om henne. Vi hadde nesten gitt opp håpet.

Takket være fosterforeldrene Pia og Preben, som hadde forbarmet seg over henne og tatt henne med inn i leiligheten sin på Torshov, fikk historien likevel en lykkelig slutt.

Etter parets mange innlegg på sosiale medier, tikket meldingen inn til Bente 26. mai.

– 61 dager på rømmen etter å ha blitt bortført mot sin vilje, så får jeg en melding på Facebook fra en mor til en gutt i klassen til Aleksander som spør om dette kan være høna hans. Det ble en veldig god dag for vår 11-åring når hun kom til rette, forteller Bente.

– Veldig glad

– Jeg har savnet Erna veldig. Jeg er glad for at hun ikke er død og for at hun har overlevd, sier Aleksander Sollid Storehaug (11, snart 12).

Han vil benytte muligheten til å takke paret som fant henne.

– Jeg er veldig glad for at Erna får komme tilbake til sitt hjem og for at de som fant henne har tatt ansvar og lagt ut på Facebook og fått folk til å lese det. Jeg er veldig takknemlig.

Familien er for tiden på Hvaler, og en familievenn som bor i huset i Oslo har derfor tatt imot Erna enn så lenge.

– På søndag får jeg møte henne igjen. Det gleder jeg meg veldig til, sier Aleksander.

Etter bortføringen har familien flyttet alle sine høns ut til et småbruket på Hvaler, hvor de bor på sommerstid.

– Her er det litt andre farer, som hønsehauk, grevling og rev. I byen tenkte vi det var tryggere for rovdyr. Helt til dette skjedde. Nå synes vi det ble litt utrygt å ha de i Oslo.

– Har nesten ikke ord

– Jeg må gi ros til Preben som ser henne gå langs fortauet, og som tar henne med hjem. Han dro til og med til en dyrebutikk for å spørre om hvilken mat han burde gi henne, sier Bente, som er dypt takknemlig:

– Det er bare å ta av seg hatten for dette, at det finnes dyrevenner som ham. Han skulle bare visst hvor glad 11-åringen er i hønsa sine. Det er helt fantastisk, og jeg har nesten ikke ord for det han har gjort. Det er ikke så mange som ville tatt en høne inn i leiligheten sin.

Preben Loktu forteller at det er morsomt at kjente og ukjente har bidratt til å oppklare mysteriet.

– Føler dere et tomrom nå som «Priscilla» har flyttet ut av leiligheten?

– Nei, det er bare hyggelig at den er kommet til rette, og at den er hjemme igjen.

Erna ble kalt Erna fordi kammen ligger til høyre for hodet, forklarer Bente. De har en annen hvit høne, hvis kam ligger til venstre. Hennes navn ble derfor Trine, etter Trine Skei Grande.

Aleksander gleder seg over at Erna og Trine snart blir gjenforent.

– Trine og Erna har alltid gått sammen i flokk. De har sovet sammen, gått sammen og vært bestevenner. Jeg synes det er veldig fint, sier Aleksander til Avisa Oslo.

Erna med Finansavisen-omtale

Bente, som er administrerende direktør i Digital Hverdag AS, ble intervjuet i Finansavisens lørdagsportrett kort tid etter hønetyveriet.

– Jeg måtte bare fortelle om det under intervjuet. I ettertid er det derfor fryktelig mange som har spurt «hvordan går det med den høna». Nå kan jeg endelig si at hun er tilbake, og at hun kommer til å få en utrolig varm mottakelse.

Bente forteller at Erna er 3,5 år gammel.

– Hun er en erfaren gammel dame. Hun så forbausende godt ut nå, vil jeg si. Men man lurer jo på hva har hun gjort på de to månedene hun har vært borte, sier hun.

Og høna har nå fått nytt navn, har Aleksander (11) bestemt:

Erna Priscilla.

Les også

Her dyrker Trine det gode liv på Kampen