Onsdag ettermiddag fortalte den 26 år gamle mannen om dramatiske scener i bunkeren på St. Hanshaugen natt til 30. august 2020.

Han gikk for å undersøke hvorfor lyd- og lysanlegget plutselig begynte å fuske, da han oppdaget en person liggende på bakken.

– Jeg mistenkte at han var for full eller ruset. Da så jeg at begge dørene inn til aggregatet var åpne. Så oppdaget jeg en til person som lå like innenfor døren, forklarte 26-åringen i Oslo tingrett.

Her står han og kameraten (27) tiltalt etter det mye omtalte «grotteravet» tilbake i august 2020.

Måtte be om pause

Festen endte med at 54 personer måtte oppsøke legevakten etter å ha blitt utsatt for kullosforgiftning fra et bensinaggregat som var plassert i bunkeren. I tiltalen mot mennene er det beskrevet hvordan to personer ble påført hjerneskader som de ennå sliter med ettervirkningene av.

– Dette har preget meg. Jeg har gått og kjent på det ganske lenge. Jeg har vært bekymret for de fornærmede. Jeg synes ikke at dette er en grei posisjon å sitte i, sa 26-åringen i retten.

Etter å ha tatt seg inn til rommet der aggregatet sto plassert, luktet 26-åringen eksos i luften.

– Mens jeg prøver å få en gutt ut, ser jeg en jente som kommer inn gjennom døren. Hun sier at det er flere der inne. Så besvimer hun.

Han var tydelig preget og måtte på et tidspunkt be om en pause i forklaringen sin.

– Hvordan har dette vært for deg de siste drøye to årene, spurte forsvarer Marit Lomundal Sæther.

– Det har vært krevende og psykisk slitsomt. Jeg føler litt at jeg har mistet den tryggheten ved meg selv, hvor rolig og behersket jeg har vært. Jeg har ikke opplevd noe særlig angst og sånt tidligere. Det er noe jeg har kjent mye på i ettertid, svarte 26-åringen.

Flere mindre fester

I likhet med den medtiltalte kameraten, som forklarte seg onsdag formiddag, fortalte 26-åringen at det var mye dødtid våren og sommeren 2020. Utelivet var preget av strenge skjenke- og smittevernrestriksjoner som følge av koronapandemien.

Løsningen ble derfor hjemmefester og fester i parker, før ideen om større arrangementer begynte å materialisere seg i kompisgjengen.

Etter et nachspiel bestemte flere av de unge mennene seg for å undersøke bunkeren på St. Hanshaugen, etter at den ene tiltalte tilfeldigvis hadde kommet over den.

Da hadde de allerede holdt en ulovlig fest på byggeplassen til Petter Stordalens luksushotell Sommerro på Solli plass.

– Vi tok oss inn i bunkeren, men gikk ikke så langt inn. Jeg husker at jeg tenkte at her kunne det være gøy å ha fest, sa 26-åringen.

– Jeg tenkte at det var et perfekt lokale, sa han videre.

I tiden som fulgte deltok 26-åringen selv på tre fester i bunkeren, før det altså gikk fullstendig galt natt til 30. august.

100 inviterte på Facebook

I retten anslo 26-åringen at det var invitert om lag 100 mennesker til Facebook-arrangementet for festen. Hvor mange som var faktisk var der, er han imidlertid usikker på.

– Det er det vanskelig for meg å anta, sa han på spørsmål fra aktor Daniel Sollie.

Tiltalen mot 26- og 27-åringen omfatter flere punkter. Da rettssaken startet tirsdag, erkjente de delvis straffskyld for overtredelse av brann- og eksplosjonsvernloven. De erkjente også skyld for å tatt seg inn i bunkeren på ulovlig vis.

De nektet imidlertid straffskyld for uaktsom forgiftning og uaktsom kroppsskade av de to mennene som har status som fornærmet i saken.

I retten forklarte de at de ikke hadde noe med det aktuelle bensinaggregatet å gjøre, verken da det ble plassert inne i bunkeren eller under festen.

Tettet med skum og teip

For å få strøm til lyd- og lysanlegget inne i den ene grottegangen, ble det strukket kabler fra aggregatet i et annet rom, cirka 50 meter lengre inn i bunkeren. For å holde aggregatrommet lukket, ble minst én dør i alle fall delvis lukket – før det ble ytterligere sikret med fugeskum, gaffateip og søppelsekker.

Nøyaktig hvem som gjorde hva i tilknytning aggregatet, kunne ingen av de tiltalte svare sikkert på i retten. De har begge forklart at de i hovedsak oppholdt seg ved scenen i grottegangen.

På spørsmål fra aktor om han vil ta ansvar for det som skjedde, svarte 26-åringen:

– Jeg føler skam over å ha deltatt på festen og bidratt til at den skjedde.

– Har du et ansvar for de som ble skadet, fortsatte statsadvokat Daniel Sollie.

– Jeg har et ansvar i den forstand at jeg har bidratt til festen. Det var en ulykke det som skjedde. Jeg har ikke ansvaret for ulykken, men jeg har et ansvar for festen, sa tiltalte.