– Hele Oslo Ap har mottatt meldingen om Runes død med stor sorg. Han kommer til å bli savnet. I mer enn 40 år hadde han sentrale verv og viktige posisjoner. Han var den første byrådslederen i Ap, var gruppeleder, ordførerkandidat og har sittet i bystyret, sier Frode Jacobsen og fortsetter:

– Men vi vil særlig savne hans humor, hans vennlige lynne og gode humør. Han etterlater seg et stort tomrom og vil alltid være takknemlig for innsatsen han har gjort i politikken og i vår organisasjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Jobbet sammen

Gerhardsen betydde også mye for Jacobsen.

– Jeg har personlig mye å takke Rune for. Jeg ble ansatt som byrådssekretær i byrådet han ledet på begynnelsen av 90-tallet. Det gjorde at jeg fikk jobbe med politikk på en måte som har vært viktig for meg i min politiske karriere, sier han.

Jacobsen roser hvordan Gerhardsen ledet Oslo Arbeiderparti. Både fordi han var en inkluderende leder, men også fordi han ledet partiet i et unikt samarbeid: 1991 var nemlig første gang Ap og SV samarbeidet.

– Jeg tror dette var en viktig forutsetning for det som senere ble den rødgrønne regjeringen. Rune har med andre ord banet vei for nye måter å tenke på i forhold til samarbeid og hvordan vi jobber, sier Jacobsen og fortsetter:

– Skøyteisen vi har i Spikersuppa hver vinter, var forresten Runes idé i sin tid. Dette var en idé mange gjorde litt narr av, men som har blitt kjent og kjært innslag i Oslo.

– Uredd og nytenkende

Ap-leder Jonas Gahr Støre minnes Gerhardsen som uredd og nytenkende, ideologisk, men også pragmatisk.

– Jeg har aldri hørt han komme med et rutineinnlegg. Han hadde alltid ideer og et sterkt engasjement, og man ville alltid lytt til ham fordi han alltid kom med noe spennende og viktig, sier Gahr Støre og legger til at Gerhardsen var en Oslo-patriot som brant for sosial rettferdighet.

I tillegg var Gerhardsen også en aktiv idrettsmann.

– Vi har smilt til historien om at han tok knebøy mens han pusset tennene fordi det var positivt for kroppen, sier Gahr Støre.

(Saken fortsetter under bildet)

Selv synes han det var trist å få beskjeden om Gerhardsens bortgang.

– I dag tenker vi på familien hans. Det er verdt å minne om at han ble syk, men med en sykdom som rammer mange i vårt land, nemlig demens. Han var åpen om det og det er en viktig kvalitet. Det å ha sykdommen er krevende for de som har den, men også for pårørende. Jeg tenker på familien i dag og har medfølelse for at det er tungt, sier Gahr Støre.

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker også sorg over budskapet om at Gerhardsen har gått bort.

– Som politiker nøt Rune Gerhardsen respekt fra hele det politiske spekteret for sin klare tale, vennlige form og vilje til å ta tak i de nye utfordringer et mer mangfoldig Oslo ble stilt overfor, skriver Solberg i en tekstmelding til Avisa Oslo.

Les også

En ruvende politiker i Oslo er gått bort

– Oslo-ordfører: Rune har betydd mye

Oslo-ordfører Marianne Borgen skriver på Facebook at Rune Gerhardsen har satt store fotavtrykk.

– Jeg mottok nettopp nå meldingen via mediene om at Rune Gerhardsen er død 75 år gammel. En utrolig trist melding. Rune har satt sine store fotavtrykk i Oslo politikken, både som byrådsleder og mangeårig bystyremedlem. Rune har betydd mye for utviklingen av byen med sin klokskap, ledelse og en ubetinget kjærlighet til byen. Jeg har lært mye av Rune som jeg er takknemlig for. I dag går mine varmeste tanker til hans kone og nærmeste familie og venner.

Også Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde sier at det er trist å høre om Rune Gerhardsens bortgang.

– Han var en sympatisk og kunnskapsrik mann. Sist jeg møtte ham delte han mange gode historier fra sin tid som elev på Oslo katedralskole (til stor underholdning for oss tidligere katta-elever), skriver hun Twitter.