Mandag kveld har politiet i Oslo rykket ut til flere meldinger om bruk av fyrverkeri.

T-banen stoppet en periode mandag kveld ikke ved Trosterud stasjon, etter at fyrverkeri hadde utløst brannalarmen inne på Trosterud T-banestasjon, etter at fyrverkeri hadde utløst en brannalarm inne på stasjonen, noen timer senere ble det fyrt av fyrverkeri inne på Bøler senter like før senteret skulle stenge.

Siden dette har politiet rykket ut til Mortensrud torg, der ungdommer skal ha avfyrt fyrverkeri mot hverandre, Grønland torg og Helsfyr T-banestasjon.

I tillegg har det kommet inn meldinger om fyrverkeri i området Hestenga på Høvik i Bærum.

Kan få bøter

Oppdragsleder ved operasjonssentralen i Oslo, Martin Martinsen, forteller at erfaringsmessig kan det bli flere lignende oppdrag de neste timene og dagene:

– Ja, det blir nok det jo nærmere man kommer nyttårsaften, sier han.

– De siste timene har det vært flere slike oppdrag, og i helgen og de siste dagene har vi hatt litt utfordringer med at det har vært innbrudd og forsøk på innbrudd i flere av de container-bodene som selger fyrverkeri. Det er strenge regler når det kommer til sikringen av disse, og vi har ansvarliggjort de som selger fyrverkeri, legger han til.

Martinsen forteller at dersom man blir tatt med fyrverkeri på steder der det ikke er lov, eller at man blir tatt for bruk av fyrverkeri utenfor tidspunker der det er lov, kan man få bøter.

– Ulovlig bruk av fyrverkeri kan medføre bøter, men satsene vet jeg ikke. Ofte er det mindreårige som er knyttet til slike hendelser, og da kan ungdomsavdelingene bli koblet inn og man blir fulgt opp i ettertid.

Stenge regler

Ifølge Oslo kommunes nettsider er all bruk av fyrverkeri søknadspliktig, bortsett fra på nyttårsaften. Da kan privatpersoner bruke fyrverkeri innenfor tidsrommet 18.00–02.00.

Innenfor Ring 2, samt trehusområdene på Vålerenga og Kampen, er det totalforbud mot avfyring av fyrverkeri.

Bymiljøetaten skriver på sine nettsider at årsaken til forbudet er at dette er områder som har tettest bebyggelse og flest mennesker ute i gatene.

– Dersom du påtreffes i disse områdene med privat fyrverkeri vil fyrverkeriet tas av politiet og oppbevares frem til dagen etter, opplyser de.

Avlyst fyrverkeri i år

Årets kommunale fyrverkeri ble i november avlyst, og mandag kunne Oslo kommune at fortelle at det ikke blir noe av den alternative nyttårsfeiringen de hadde håpet å få gjennomført.

– Det blir ikke noe av. Årsaken er en kombinasjon av kort tid og korona. Det kom ikke opp noe godt alternativt konsept dessverre, sier Richard Kongsteien, kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten, til Avisa Oslo.

Frognerparken er et område mange har samlet seg i tidligere år for å feire det nye året, men selv om det ikke legges opp til noen fellesfeiring i år vil parken bli stengt av for å ta vare på kunsten i området.

Martin Martinsen i politiet har flere oppfordringer til de som planlegger å kjøpe og bruke fyrverkeri de neste dagene:

– Respekter tidspunktene som gjelder på nyttårsaften, ivareta sikkerheten og vær edruelig, avslutter han.