Mange personer skal ifølge politiet ha opptrådt voldelig og utagerende. Totalt er 95 personer kjørt til arresten, mens åtte personer ble bortvist fra stedet underveis i demonstrasjonen, opplyser operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter.

– Flere personer forsøker å ta seg inn på ambassaden. Politiet har et betydelig antall ressurser på stedet for å gjenopprette kontroll, skriver Oslo-politiet på Twitter klokken 14.

To personer ble også kjørt til legevakta i forbindelse med luftveisplager, etter at politiet tok i bruk tåregass. De skal ifølge Nysæter ikke ha noen alvorlige plager.

Demonstrasjonene medførte stans i trikketrafikken i Drammensveien, og at deler av veien ble stengt, et gjerde utenfor ambassaden ble også ødelagt.

Politiet meldte på Twitter like etter klokken 16 at området ved ambassaden er tømt og at de har kontroll på stedet.

Mellom klokken 17 og 18 samlet det seg igjen demonstranter utenfor ambassaden, men situasjonen skal ifølge innsatsleder på stedet være rolig.

– Politiet vil fortsette å ha synlig tilstedeværelse videre utover for å opprettholde ro og orden. Politiet har løpende kontakt med den iranske ambassaden, og gjør vurderinger av tiltak videre, skriver de i en pressemelding torsdag kveld.

Ikke innenfor de demokratiske spillereglene

Ifølge Gjermund Stokkli, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, var det rundt 100 demonstranter på stedet rundt klokken 14.

– Akkurat nå har vi veldig mye politi på stedet, sier Stokkli til Avisa Oslo.

Det skal ha blitt kastet stein på både politiet og ambassaden.

– Vi har brukt en del tåregass for å få kontroll på stedet, sier Stokkli.

Like før klokken 14.15 flyttet demonstrantene seg til Skarpsnoparken. Ifølge politiet hadde de da kontroll på 30–40 personer.

– Samtlige pågripes og kjøres arrest, skriver politiet på Twitter klokken 14.43.

En knapp time senere opplyste politiet at hele 90 personer er anholdt.

– Hvor nære var demonstrantene å komme seg inn på ambassaden?

– Jeg kan ikke svare på det, men slik vi har skjønt det hadde de kommet seg helt fram til ambassadebygningen. Deler av bygningen er skadet. Det samme er kjøretøy tilhørende ambassaden, svarer innsatslederen.

Jørundland legger til at politiet ser svært alvorlig på episoden. Politiet var varslet om at det skulle finne sted en markering i Skarpsnoparken.

– Vi hadde ikke tatt høyde for at det skulle utarte seg slik det gjorde, sier Jørundland, som forteller at det ble kastet stein da de kom til stedet.

– Jeg vil betegne situasjonen som aggressiv da vi kom, sier han.

Politiet skriver også i pressemeldingen at de på generelt grunnlag legger til rette for at de som ønsker å ytre seg skal få gjøre dette:

– Skadeverk og vold er ikke innenfor de demokratiske spillereglene og er uakseptabelt. Slike handlinger medfører reaksjon fra politiets side. Politiet forventer at de som ønsker å benytte ytringsfriheten gjør det innenfor lovens rammer.

Protester verden over

I Iran har tusenvis tatt til gatene fra hele landet for å protestere mot det islamistiske regimet siden 16. september, da 22 år gamle Mahsa Amini døde i varetekt etter å ha blitt pågrepet av moralpolitiet for å ha hatt på hijaben «feil».

Demonstrasjonene mot brutaliteten i Iran har spredt seg til hele verden – nå også Oslo.

Lørdag møtte flere hundre personer opp utenfor Stortinget, der de blant annet brente hijaber i protest.

Tidligere torsdag skjerpet Utenriksdepartementet (UD) reiserådet for reiser til Iran. De ber nordmenn om å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landet, skriver NTB.