Den islamfiendtlige organisasjonen Sian bekreftet tidligere torsdag overfor VG at de skal brenne en koran foran den tyrkiske ambassaden fredag.

Mandag 30. januar fikk Oslo politidistrikt melding fra SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) om markeringen.

Nå har politiet besluttet å stanse demonstrasjonen.

– Kan ikke ivareta sikkerheten

– Politiet har på bakgrunn av den informasjonen vi besitter, vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen. Vi har etter en helhetsvurdering kommet fram til at vi ikke kan ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte ved dette arrangementet, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt.

– Vi har i dag gitt tilbakemelding til SIAN om at markeringen ikke kan gjennomføres på bakgrunn av sikkerheten og ivaretakelse av denne.

Ifølge Strand er bakgrunnen for politiets vurdering etterretningsinformasjon.

– Politiet understreker at det å brenne koranen fortsatt er en lovlig politisk ytring i Norge. Men dette arrangementet kan ikke gjennomføres av sikkerhetshensyn, sier politiinspektør Martin Strand.

– Ble kalt inn på teppet

Norges ambassadør til Tyrkia er blitt kalt inn på teppet i Ankara etter at det ble gitt tillatelse til en demonstrasjon som vanærer koranen.

– Vi kan bekrefte at Norges ambassadør i Ankara i dag ble innkalt til en samtale i det tyrkiske utenriksdepartementet. De tok opp en varslet demonstrasjon i Norge som var planlagt på fredag, sa pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet til NTB.

– Jeg søkte om å få holde en politisk markering på fredag foran den tyrkiske ambassaden. Jeg gjør dette i sammenheng med Tyrkias intoleranse for vestlige frihetsverdier. Vi kan ikke la Erdogan herse med myndighetene i vestlige land, sier Sian-leder Lars Thorsen til VG.