Det sa byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Usman Mushtaq (Ap) under torsdagens møte i helse- og sosialutvalget. Mushtaq erklærte samtidig at han vil sende en søknad til justisdepartementet.

– Vi gjør det allerede i dag, sa byråden.

Bystyret stemte i april 2022 for en lokal utgave av rusreformen i Oslo, slik foreslått av Høyre.

Vedtaket innebar at kommunen skulle jobbe opp mot Oslo-politiet for at bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk ikke skal straffes, men bli møtt med alternative reaksjonsformer, rådgivning og helsehjelp.

MDGs gruppeleder Eivind Trædal omtaler politiets nei som «veldig skuffende». Han påpeker at et stort flertall i bystyret ønsker å teste ut rusreform i Oslo og ber justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om handling.

– Regjeringen må la byene, som har de største utfordringene, nok en gang gå foran i ruspolitikken. Her bør Emilie Enger Mehl be politiet komme oss i møte, sier Trædal til Avisa Oslo.

Hassan Nawaz er helsepolitisk talsperson i Oslo Høyre:

– Dette fryktet vi aller mest. Det er synd, men skjer først og fremst fordi Arbeiderpartiet har satt en effektiv stopper for rusreformen for to år tilbake.Jeg håper regjeringen likevel forstår behovet i Oslo. Daglig ser vi konsekvensene av dagens feilslåtte ruspolitikk. Regjeringen snakker varmt om lokaldemokratiet. Nå har de mulighet til å ta ansvar og gi Oslo grønt lys, sier han til Avisa Oslo.

AO har sendt en henvendelse om kommentarer til politiet. Vi oppdaterer saken når den foreligger.

Avisa Oslo kommer tilbake med mer.