Gå til sidens hovedinnhold

Politiet opprettet 21 saker på halvannet år – forlenger besøksforbud for «Onkel Skrue»

Oslo-investoren hevder at Imran «Onkel Skrue» Saber (43) har utsatt ham og familien for trusler. Saber avviser anklagene og vil anke beslutningen om å opprettholde et halvannet år langt besøksforbud.

Fredag besluttet Oslo tingrett å forlenge besøksforbudet som Imran Saber er ilagt overfor en Oslo-investor og familien hans.

I tråd med politiets begjæring, kommer retten til at besøksforbudet gjelder til 25. september. Unntaket er kontakt via advokat.

Bakgrunnen er at 43 år gamle Saber – som er straffedømt en rekke ganger og tidligere kjent som blant annet «Onkel Skrue» og David Toskas «finansminister» – skal ha truet investoren og familiemedlemmer i forbindelse med en gjeldstvist.

Saber selv mener at besøksforbudet er grunnløst. Han vil nå anke avgjørelsen til lagmannsretten, opplyser hans advokat Ketil Magnus Berg.

– Han er uenig i avgjørelsen fra tingretten, sier Berg til Avisa Oslo.

Les også

Onsdag skulle Tor Kjærvik forsvare mann som drapstruet kvinne – så ble han selv drept

Bilbrann og «angrep med jernkuler»

Det aktuelle besøksforbudet har nå vart i halvannet år, siden desember 2019. Den gangen hevdet Saber ifølge VG at motivet bak besøksforbudet var motvilje fra investorens side til å betale skyldig gjeld og et forsøk på å trenere tilbakebetalingen.

Siden har politiet opprettet 21 saker på straffbare forhold rettet mot investoren og familien, fremkommer det av den ferske kjennelsen. Det omfatter hærverk, skadeverk og brudd på besøksforbud.

Blant annet refererer retten til en bilbrann som endte med en totalskadd bil og «angrep med jernkuler».

Samtlige av forholdene er imidlertid henlagt av politiet, med unntak av et ikke-vedtatt forelegg for brudd på besøksforbud.

– At samtlige forhold, med unntak av ett, er henlagt, viser jo at det er ikke er noe grunnlag for et fortsatt besøksforbud, sier Ketil Magnus Berg.

«Pågående» pengetvist

Tingretten mener på sin side at det er grunn til å tro at Saber uten besøksforbud «vil begå en straffbar handling overfor, forfølge eller på annet vis krenke» Oslo-investoren eller medlemmer av hans familie.

Blant annet viser de til rettens behandling tilbake i desember 2019, da investoren forklarte seg om pågang og angivelige trusler fra Saber i forbindelse med gjeldstvisten.

«Etter det retten har fått opplyst er den underliggende pengetvisten fortsatt pågående, hvilket taler for at faren for straffbart forhold eller fredskrenkelse fortsatt er nærliggende og reell», står det i kjennelsen.

Hva som er nøyaktig status for tvisten mellom partene, vil ikke Berg kommentere.

Advokat Frode Sulland har bistått investoren og familien. Han forteller at de er tilfredse med tingrettens beslutning om å opprettholde besøksforbudet.

– Det er i grunn det viktigste for dem, at de har den beskyttelsen som et besøksforbud kan gi.

Les også

Siktelse utvidet: Sønn siktet for drap og drapsforsøk – knytter seg til handlingen

Klaget – ble ikke hørt

I kjennelsen fremkommer det også at Sulland har klaget på at politiet har henlagt sakene mot Saber, men at henleggelsene er opprettholdt av statsadvokaten.

Selv ønsker ikke Sulland å kommentere det noe nærmere.

– Hvordan har dine klienter opplevd denne konflikten?

– Det har vært belastende for dem. Det er nettopp derfor de ønsker å opprettholde besøksforbudet, svarer advokaten.

Imran Saber har vært en kjent skikkelse i Oslos kriminelle miljø i en årrekke. I 2010 overlevde Saber et drapsforsøk der han ble skutt syv ganger ved Jordal idrettsanlegg.

I 2008 ble han dømt til tre års fengsel i den såkalte «Wonderboy»-saken, for smugling av 100 kilo hasj og heleri av 4,3 millioner kroner av utbyttet etter Nokas-ranet i 2004.

Han er også beskrevet som hovedmannen bak at de stjålne Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna», kom til rette igjen.

Da han sto tiltalt for heleri av Munch-litografiet «Historien» i 2016, omtalte han seg selv som en kremmer i retten.

– Jeg driver med kjøp og salg av kunst og smykker. Og utlån, sa han ifølge Morgenbladet.

Oslo tingrett hadde kalt inn Saber til rettsmøte om forlengelse av besøksforbudet, men han møtte ikke. Etter det Avisa Oslo forstår, oppholder han seg for tiden i Dubai.

Les også

Preget etter drapet i nabolaget: – Uvirkelig