Gå til sidens hovedinnhold

Politiet om Mortensrud-drapet: – God tro på oppklaring

Ingen er foreløpig siktet etter at Hamse Hashi Adan (20) ble skutt og drept. Politiet håper imidlertid på et snarlig gjennombrudd.

Fredag døde 20 år gamle Hamse Hashi Adan på Ullevål sykehus, etter at han ble skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud kvelden før.

Siden har politiet jobbet på spreng for å finne gjerningspersonen eller gjerningspersonene, men enn så lenge er ingen pågrepet i saken.

– Vi skulle gjerne hatt en pågripelse, men det har vi ikke ennå. Vi jobber for fullt og god tro på oppklaring, sier Børge Enoksen, politiadvokat i Oslo politidistrikt.

Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt politiet leter etter navngitte personer i forbindelse med skytingen.

– Har dere fattet interesse for noe bestemt miljø?

– Det er også detaljer jeg ikke kan kommentere på nåværende tidspunkt, men vi jobber bredt med mange hypoteser, svarer Enoksen.

Les også

Hamse (20) ble drept på Mortensrud

Vitner: Flere skudd

Det var klokken 22.22 torsdag kveld at politiet fikk flere meldinger om at det var løsnet skudd ved Lofsrud skole på Mortensrud.

Hamse Hashi Adan ble funnet på stedet med skuddskader. Det ble iverksatt førstehjelp og han ble sendt til sykehus for videre behandling. På en pressekonferanse morgenen etter, opplyste politiinspektør Grete Lien Metlid at tilstanden hans var svært kritisk. Han døde på sykehus senere samme dag, kun 20 år gammel.

– Hva vet politiet om bakgrunnen for skytingen?

– Det kan jeg dessverre heller ikke si så mye om, annet enn at det er en naturlig del av etterforskningen. Detaljer rundt det kan jeg ikke uttale meg om nå, annet enn at vi er opptatt av å få det belyst, sier Enoksen.

Vitner har fortalt at de hørte flere skudd, så mange som fem-seks. Ifølge personer som var på stedet, skal en maskert mann ha gått mot en gruppe ungdommer, der blant andre Adan oppholdt, og skutt flere ganger.

Enoksen er imidlertid tilbakeholden med å kommentere hva etterforskningen så langt har brakt på det rene, annet enn at det var mange personer på åstedet.

Undersøker eventuell sammenheng

Om skuddene var målrettet mot Adan, er uklart.

– Det er det for tidlig å si noe om, sier Enoksen.

Skytingen skjedde kun seks dager etter at en 22 år gammel mann, også han fra Søndre Nordstrand, ble skutt i Vika.

Politiet har så langt ikke avdekket noen sammenheng mellom sakene, men holder alle muligheter åpne.

– Vi har startet en bred etterforskning. Vi ser selvfølgelig om det er noen sammenheng mellom denne hendelsen og tidligere hendelser, men per nå er det for tidlig å si noe om det, sier Enoksen.

Les også

Syv skyteepisoder på syv uker: Dette er politiets budskap til Oslos befolkning

Som flere medier omtalte i helgen, var det to overvåkingskameraer på skolebygget like ved der skytingen skjedde. Begge ble imidlertid ødelagt av en maskert person etter en annen skyteepisode ved Lofsrud skole i påsken i fjor.

Hvorvidt det finnes andre overvåkingskameraer som kan ha fanget opp hendelsen, vil ikke Enoksen gå inn på.

– Vi har som sagt en bred etterforskning, der også videoovervåking og vitneavhør inngår. Andre tekniske spor er også sentrale elementer, sier politiadvokaten.

Oppfordrer gjerningsperson til å melde seg

Før helgen etterlyste politiet tips og vitneobservasjoner. Enoksen opplyser at tilfanget har vært bra.

– Det er veldig mye informasjon som kommer inn og må sorteres ut, men vi er fortsatt opptatt av å få tips som kan være relevante, sier han.

– Hva skjer videre nå?

– Nå jobber vi nesten døgnet på tamp, så grundig og detaljert som vi kan. Så har vi god tro på at det kommer noen svar etter hvert, men det vil selvfølgelig hjelpe oss dersom gjerningspersonen og eventuelle medvirkere melder seg til politiet, svarer Enoksen.

Les også

Venn av den drepte 20-åringen: – Han var en kjempeglad gutt. Vi er helt knust

Han vil ikke kommentere hvorvidt politiet har etablert samarbeid med utenlandsk politi, i tilfelle vedkommende som står bak skytingen har forlatt landet.

Advokatene Farid Bouras og John Christian Elden bistår familien til Hamse Hashi Adan.

– De er svært preget, og skjønner ikke hvorfor en ung gutt tas fra dem og ikke skal gis mulighet til å leve sitt eget liv. De er fortsatt i sjokk, men håper at saken gis en snarlig oppklaring, sa Elden i en uttalelse til Avisa Oslo etter at politiet friga navn og bilde av avdøde.

Kommentarer til denne saken