– Da skal vi i dag informere dere om en viktig utvikling i en gammel drapssak i Oslo som skjedde i mange år siden. Vi skal helt tilbake til sommeren 1999, innledet politiinspektør Grete Lien Metlid under en pressebrifing klokken 14:00 i Politihuset på Grønland.

Knut Kristiansen døde som følge av vold og ble funnet 20. juli i 1999, angivelig 16 dager etter hans død. 

– Saken ble etterforsket aktivt i flere år, og dem som husker saken vet at politiet fikk et vanskelig utgangspunkt, ettersom Knut ble funnet to uker etter det vi antar var drapstidspunktet, sa Metlid.

(Saken fortsetter under videoen)

Fant et gjennombrudd

Hun sa at saken aldri ble lagt bort, men at de heller ikke har hatt ubegrensede muligheter for å etterforske saken.

– Men i lange perioder gjennom årene har vi jobbet med denne saken for å prøve å finne nye svar. Dette har vært ett av de få uoppklarte drapssakene i Oslo. Det har også derfor vært viktig for oss å løse saken, mest av alt for å gi familien til Knut svar, sa Metlid. 

Hun fortalte at de tidligere ikke har fått treff på DNA-et de mente var knyttet til den siktede.

Men i løpet av de to siste årene har metoder som slektsgranskning og ny DNA-teknologi blitt prøvd ut. Gjennombruddet kom da man fikk en match på DNA-et i Knuts sak og en annen voldssak i et annet politidistrikt.

Metlid sier at samarbeidet med blant annet Arkivverket og Oslo universitetssykehus har vært essensielt.

– Vi har fått nye svar og mener oss nå sikre på hvem gjerningspersonen var, sier Metlid.

(Saken fortsetter under bildet)

Siktede døde i 2000

Hun opplyste at det er snakk om en norsk mann fra Oslo som på drapstidspunktet var i midten av 40-årene. Mannen skal ha bodd i nærheten av Knut Kristiansen.

– Mannen døde i år 2000 og vi vil ikke få svar på alle spørsmål vi har. Ut fra en samlet vurdering mener vi at vi kan knytte ham direkte til drapet på Knut. Det er viktig for oss å si at dette ikke er en konstatering av skyld i juridisk forstand. Det vil Rådal (politiadvokat Henrik Rådal) snakke om senere. Av denne grunn går vi ikke ut med navnet hans i dag, sa Metlid.

Hun forteller at det har vært viktig for politiet å få informasjon av hvem den siktede var.

– Dette er en mann som i perioder levde et vanskelig liv, hadde problemer med rus og tidvis slet med alvorlig psykisk sykdom. Han var anmeldt en rekke ganger for ulike forhold. Blant annet for trusler, og i noen tilfeller for vold med kniv eller skytevåpen. I årene før drapet ble han siktet for alvorlig vold, men han ble ikke dømt før han døde, sa Metlid.

Hun opplyser at pårørende på begge sider har blitt informert om utviklingen tidligere denne uka.

– Det er en vond sak for alle som er direkte berørt, sier Metlid.

Hun sa at de ikke vet hva relasjonen mellom siktede og Knut Kristiansen var i forkant av drapet.

– Knut var en anerkjent forsker, kjent som en omgjengelig mann som tok kontakt med folk han møtte i ulike samfunnslag og med ulike utfordringer i livet sitt. Han var sosial og i kontakt med mange. Vi ser ikke bort ifra at kontakten kan ha sprunget ut fra en tilfeldig relasjon eller om det var et avtalt møte. Det har vi altså ikke svar på, sier Metlid.

Saken vil bli sendt til Statsadvokatene, med forslag om henleggelse på grunn av siktedes død.

– Det vil være spørsmål vi aldri får besvart med sikkerhet. Dette gjelder blant annet siktedes tilregnelighet og andre forhold, sa politiadvokat Henrik Rådal.

– Er det utelukket at andre personer var en del av denne ugjerningen?

– Politiet har gjennomført ganske mye etterforskning i saken. Alt tyder på at avdøde, Knut Kristiansen, var i leiligheten, kun med én annen person. Og vi antar at det vår gjerningspersonen, som vi nå har siktet. Vi har heller ikke funnet biologiske spor knyttet til andre personer, svarer Rådal. 

Les også

Victoria (23) om den usminkede sannheten: – Jobbet gratis på kjendisfester