(Nettavisen/NTB): – Ut ifra bakteppet i fjor og trusselvurderingen, så har jeg forståelse for at folk kan føle seg skremt, men det som er viktig for oss nå er å lytte til PST.

Det sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt til NTB etter at PST torsdag kom med en ny trusselvurdering i forbindelse med årets pride-markeringer.

Sikkerhetstiltak

I rapporten skriver PST at synlige og forventende sikkerhetstiltak kan gjøre pride-arrangementene til mindre attraktive mål, men at det øker risikoen for angrep mot mindre sikrede områder.

– Selv om det kan skje terrorhandlinger, har vi ingen indikasjoner på at det er noe som kommer til å skje. For oss er det viktig å få fram at Oslo politidistrikt jobber for å sikre byen og dem som skal være med på arrangementene på en best mulig måte, sier politiinspektøren.

Akkurat nå er det ifølge Strand etterretningsoppdraget som er den viktigste biten, før politiet vil legge en plan på hvordan politiet vil benytte sine ressurser sett opp mot trusselvurderingen.

– Vi kan selvsagt ikke gå inn på alle tiltakene, men det vil være synlig politi i gatene.

Venter på evaluering

Strand synes det er uklokt å kommentere hva politiet har lært av hendelsene i fjor sommer, der to personer mistet livet og en rekke personer ble skadd.

– Nå kommer det en evalueringsrapport 8. juni. Etter det kan vi se nærmere på luringspunkter. Det som er viktig for oss nå er å få til et ekstremt godt samarbeid med Oslo Pride og andre skeive organisasjoner.

Torsdag la PST frem sin trusselvurdering for årets Pride-arrangementer. Trusselvurderingen peker på arrangementene som mulige terrormål.

– Terrortrusselen i Norge er moderat, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer det fortsatt som mulig at vi vil se forsøk på terrorhandlinger fra både høyreekstreme og ekstreme islamister. LHBT+ er i fiendebildet til både høyreekstreme og ekstreme islamister, skriver PST i en pressemelding.

Etter terrorangrepet 25. juni i Oslo i fjor vurderer PST det slik at LHBT+-samlingssteder har blitt aktualisert som mål for ekstreme islamister i Norge. Det at angrepet skjedde i Oslo kan bidra til større inspirasjonseffekt her enn ved tidligere angrep som har funnet sted utenfor Norge.

PST skriver i rapporten at synlige og forventende sikkerhetstiltak kan gjøre pride-arrangementene til mindre attraktive mål, men det øker risikoen for angrep mot mindre sikrede områder.

De skriver ingenting om hva slags tiltak det kan være aktuelt å innføre i under de ulike arrangementene.

Vil iverksette tiltak

Politiet har også gått ut med en pressemelding i forbindelse med trusselvurderingen hvor de forsikrer at de skal skape en trygg Pride-feiring.

– Politidistriktene vil ha dialog med lokale Pride-arrangører og iverksette tiltak basert på foreliggende risikovurderinger, sier Bjørn Vandvik, avdelingsdirektør i Politidirektoratet (POD).

Hva slags tiltak det dreier seg om vil variere ut i fra lokale vurderinger, opplyser politiet.

– Det er stor variasjon mellom formatene på de ulike Pride-markeringene, og mange ulike faktorer som spiller inn i vurderingen omkring hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes. Derfor vil det være lokale vurderinger som ligger til grunn for politiets sikringstiltak ved de ulike arrangementene, forklarer Vandvik.

Samtidig oppfordrer politiet alle til å feire Pride, og understreker at Pride er et viktig symbol på mangfold, åpenhet og inkludering.

– Politiet vil selv flagge med regnbueflagg på politiets tjenestesteder og delta på ulike arrangementer. Vi skal sørge for at rammene rundt årets arrangementer er ivaretatt så alle kan få en trygg og god Pride-feiring. Politiet oppfordrer alle til å markere og feire Pride som normalt, avslutter Vandvik.