Det er nesten som tradisjon å regne: Hver mai blir Dag Fredrik frastjålet en sykkel.

Tre år på rad har Dag Fredrik Bruflot blitt frastjålet en sykkel. Hver gang har de stått låst i bak bygget han jobber i Oslo sentrum:

– Det samme har skjedd tre år på rad: Alle gangene har vært i mai, og alle gangene har det skjedd mens sykkelen har stått låst i sykkelstativet på jobb. Det er nesten en tradisjon nå, forteller Bruflot.

Tre ganger har han anmeldt, og tre ganger har saken blitt henlagt.

Verdier for rundt 90.000

Hittil i år har politiet registrert 1782 sykkeltyverier i Oslo. Av disse er 1649 registrert som avgjort, og 1629 er henlagt. Det føyer seg inn i en tydelig trend. Siden 2018 har Oslo politidistrikt registrert 22370 saker om stjålne sykler, og henlagt 98.87 prosent av dem.

Bruflot forteller at han jobber i et bygg ved Slottsparken. Tyvene har gått inn i den åpne bakgården og klippet låsen. Det står flere sykler her, men ofte er det kun Bruflots sykkel som blir stjålet.

– Det har til og med stått ulåste sykler der, som ikke blir tatt, sier han og ler litt oppgitt.

– De vet veldig godt hva de skal ta, min er en ganske dyr sykkel, en landeveissykkel med full karbon. Man trenger ikke å være proff for å finne ut hva en sykkel er verdt.

Selv om Bruflot er flink til å finne syklene sine brukt, er verdiene av tyveriene relativt store.

– Verdien av hver sykkel er på rundt 30.000 per sykkel. Så til sammen har jeg blitt frastjålet sykler for rundt 90.000 kroner, forteller han.

– Heldigvis har jeg en god forsikring, og forsikringsfolka er kjempeflinke på det, så det har ikke vært noe problem.

Ikke overrasket

Bruflot er ikke overrasket over å høre at nesten 99 prosent av alle anmeldte sykkeltyverier henlegges. Selv om sykkelmiljøet er glade for de nye løsningene som stadig gjør det lettere å spore sykler, sier han at han forstår at det er vanskelig å finne igjen de stjålne syklene. De blir ikke lagt ut på finn.no og Bruflot har inntrykk av at syklene selges innad i miljøet.

– Det må være en umulig oppgave for politiet å ha fokus på bare en sykkel, når volumet av sykler som stjeles er så stort som det er. og det er ikke rart om sykkeltyverier nedprioriteres for mer samfunnskritiske ting, sier han og legger til:

– Det går nok litt på automatikk at sakene henlegges. Men det kommer nok til å være et økende problem fremover, så politiet må nesten gjøre noe med det, så sykkeltyvene ikke skal føle at det bare er fritt frem.

Tydelig at tyvene ikke stjeler på måfå

En annen som har merket hvor ivrige sykkeltyvene er, er Kjetil Bull. Han forteller at etter at han flyttet fra Bøler til Gamlebyen, så har trykket på tyverier økt betraktelig.

– Nå i vinter forsvant tre sykler fra garasjeanlegget vårt. Gjennom årene har jeg blitt frastjålet mange sykler, men i år har det vært tre stykker. Det kunne vært fire, men heldigvis så var det en nabo som oppdaget det én gang og fikk forhindret det, forteller Bull.

Han bor i Dronning Eufemias gate, og har ofte flere sykler av gangen, fordi han reparerer eller setter i stand sykler. Hans erfaring er ikke at tyvene nødvendigvis kan så mye om sykler, men han har bitt seg merke i noen fellestrekk:

– Sykler med bukkestyre, landeveissykler, skivebremser og fulldempere forsvinner fort. Jeg tror ikke tyvene er fullbefarne sykkelkompetente, for jeg har blitt frastjålet både billige og dyre sykler, men det er tydelig at de ikke stjeler på måfå.

Han forteller også at han kontakter politiet når syklene hans blir stjålet:

– Men anmeldelsene blir jo henlagt. En gang klaget jeg faktisk på en henleggelse. Da hadde jeg overvåkningsvideo av hendelsen, men anmeldelsen ble henlagt fordi man ikke kunne identifisere personen. Da klaget jeg faktisk. Den ble henlagt igjen da, på grunn av kapasitet, forteller Bull.

– Jeg forstår jo det. Samtidig tenker jeg at de godt kan ta tak i de litt mer lavthengende fruktene og gå gjennom opptak når de finnes. Om ikke annet, så i hvert fall for prinsippet og for folks rettsfølelse. Når de ikke gjør det, så kjenner jeg at det irriterer meg litt.

Men mellom de mange syklene som har forsvunnet, er det noen solskinnshistorier er det også.

– Det var en gang jeg hadde satt fra meg sykkelen uten å låse den, fordi jeg skulle plukke med meg noen greier fra butikken, at den ble rappa. Da ble en person stoppet senere på dagen og politiet hadde sporet sykkelen tilbake til meg via sykkelregisteret, forteller han.

Sykkelen ble riktignok stjålet igjen et par dager etter.

For fire-fem år siden fikk han også tilbake en sykkel som hadde blitt frastjålet tre år tidligere. Da hadde politiet hatt et raid på Bøler og funnet en haug med stjålne sykler. Blant annet Bull sin.

– Så selv om de aller fleste anmeldelser henlegges, så kan man ha flaks. Sett over en 15-årsperiode har jeg hatt 10–15 sykler som har blitt stjålet i Oslo. Alt anmeldt, og alt henlagt, bortsett fra denne siste, avslutter han.

Avisa Oslo har kontaktet politiet for en kommentar i saken. De har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.