(Avisa Oslo/Nettavisen): Politiet opplyser at de har fått godt over 70 tips etter de onsdag ettermiddag gikk ut med mer info, nye bilder av terrorsiktede Zaniar Matapour (43), samt ba om flere tips fra publikum.

– Vi har fått adskillelig tips etter briefingen i går. Vi takker publikum for det, sier politiadvokat Børge Enoksen på en pressebrifing på politihuset på Grønland torsdag ettermiddag.

Erfaringer fra 22. juli

Natt til lørdag ble to personer drept etter Matapour løsnet skudd ved utesteder i Rosenkrantz' gate. 43-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han er godt kjent for politiet fra tidligere.

Politiet er nå opptatt av det de omtaler som videoprosjektet, opplyser Enoksen torsdag.

– Etter 22. juli oppfordrer vi bedrifter til å levere inn videoopptak. Det vi undersøker nå er muligheten til å be bedrifter om å lagre videoopptak hos seg selv. Vi undersøker det juridiske rundt det, men det er ikke utenkelig at det kommer ut en bestilling senere i dag der vi ber bedrifter om å forsøke å lagre opptak fra fredag.

Hovedregelen er at overvåkingsvideoer slettes etter syv dager. Det betyr at potensielt viktig materiale som politiet ennå ikke er kjent med, kan gå tapt.

– Dersom det for eksempel er interessante ting utenfor ett eller annet sted i Oslo forrige fredag klokken 22, vil det være slettet nå på fredag klokken 23. Det kan godt hende at vi ikke vet at det er relevant nå og kanskje vet vi det ikke før om to måneder. Om vi da har fått den aktuelle bedriften til å ta vare på dette, kan vi fortsatt hente det inn, forklarer Enoksen til Avisa Oslo.

Torsdag undersøker politiet det juridiske aspektet ved å be om en slik lagring.

– Det er én ting om vi går inn og henter ut et beslag. Det kan vi selvfølgelig gjøre. Så er det noe annet å be om at det skal oppbevares, sier politiadvokaten.

Uklart om bistand

Politiet mener at Matapour begikk selve skytingen alene, men det er fremdeles ukjent om han har hatt bistand i forkant.

– Det er fortsatt uavklart om det er andre personer som har medvirket til denne handlingen. Det er også noe bakgrunnen for at det med video er høyest interessant for oss. Vi har fortsatt en god dialog med forsvarer om avhør av siktede, men per nå er det ikke noe nytt å meddele der, sier Enoksen.

Utover dette fortsetter etterforskningen med stor kraft, understreker politiadvokaten.

Har nektet å la seg avhøre

Matapour har hittil nektet å la seg avhøre. 42-åringen har ikke ville forklare seg mens politiet tar opp avhøret med lyd eller bilde. Ifølge forsvarer John Christian Elden frykter Matapour at politiet vil manipulere opptakene i etterkant.

Mandag sendte politiet en e-post til Elden og tilbydde endrede vilkår for avhørene. De spurte da blant annet om Matapour ville la seg avhøre uten bildeopptak – kun på lyd.. Tirsdag ble det kjent at Matapour fortsatt motsatte seg det.

Onsdag opplyste politiet at Matapour også hadde avstått fra forklaring uten både lyd og bilde.

Om han i det hele tatt vil forklare seg til politiet, er dermed uavklart.