I 21.40-tiden mandag kveld fikk politiet melding om en skyteepisode inne på et gatekjøkken i Nydalen.

En mann i 50-årene som var på jobb har status som fornærmet, men kom uskadd fra hendelsen. Han varslet selv politiet, som var raskt på stedet med flere patruljer.

– Per nå er ingen pågrepet, men etterforskningen pågår for fullt. Politiet ser alvorlig på at det blir avfyrt skudd i Oslo, skriver politiet i en pressemelding tirsdag formiddag.

Saken etterforskes som drapsforsøk.

Se intervju med politiets innsatsleder Tore Barstad mandag kveld:

Innsatsleder Tore Barstad forteller.

Tildekket og mørkkledt

Tirsdag formiddag offentliggjorde også politiet overvåkingsbilder fra inne på gatekjøkkenet, som viser gjerningspersonen med tildekket ansiktet og ikledd mørke klær med et rødt, fritthengende merke på venstre arm, samt skrift på brystet i hvitt og rødt.

Gjerningspersonen var bevæpnet med et etthåndsvåpen. Det er uklart hvor mange skudd som ble avfyrt.

– Vedkommende skal ha løpt fra stedet etter hendelsen. Politiet oppfordrer gjerningspersonen til å melde seg for politiet, heter det videre i pressemeldingen.

Allerede mandag kveld uttalte politiet at hendelsen fremsto målrettet. Det gjentar de tirsdag formiddag:

– Politiet har ikke informasjon som tilsier at det er fare for andre. Det skal ikke ha vært andre tilstede inne i restauranten.

Samtidig oppfordrer Anne Alræk Solem, leder for etterforskningsseksjonen for drap i Oslo politidistrikt, eventuelle vitner om å melde seg.

– Vi oppfordrer de som kan ha opplysninger om hendelsen, vet hvem gjerningspersonen kan være eller har andre opplysninger som kan opplyse saken, om å snarlig ta kontakt med politiet, sier hun.

Overfor Avisa Oslo utdyper hun:

– Dette skjedde sent på kvelden, men vi antar at flere har vært ute i det offentlige rom og kan ha gjort observasjoner.

– Hva har dere å gå etter med tanke på å identifisere gjerningspersonen?

– Vi etterforsker og innhenter informasjon i form av video, vitneavhør, rundspørringer – ja, taktiske og tekniske etterforskningsskritt. Vi har jobbet i hele natt med å identifisere og pågripe gjerningspersonen, men det har vi ikke lyktes med, svarer Solem.

Vet ikke hvorfor

Hun ønsker ikke å gå inn på hva den fornærmede mannen har forklart i avhør så langt.

– Hva gjør at politiet mener at denne hendelsen fremstår målrettet?

– Det er utfra den informasjonen vi har i saken så langt, blant annet i form av video der disse bildene stammer fra. Hvorfor det ble skutt eller hva vedkommende ønsket å oppnå med dette, er det for tidlig å si noe om, sier Solem.

Svein Olav Duesund er oppnevnt som bistandsadvokat for den fornærmede mannen. Da Avisa Oslo snakket med ham tirsdag ettermiddag, hadde han foreløpig ingen kommentar til saken.

Skytingen i Nydalen skjer kun halvannen uke etter at to sentrale aktører i det kriminelle miljøet kjent som Young Guns, ble skutt i Klingenberggata i sentrum.

To menn – ifølge Avisa Oslos opplysninger tilknyttet MC-klubben Satudarah – er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til det etter skytingen. De ble pågrepet i Milano i Italia fredag i forrige uke og er ventet utlevert til Norge i løpet av kort tid. Det er uklart hvordan de stiller seg til siktelsene.

Så langt tilsier ikke politiets opplysninger at det er en sammenheng mellom hendelsene i Klingenberggata og Nydalen.

– Per nå har vi ikke informasjon som tilsier at dette er noe annet enn en enkeltstående hendelse, men vi er ennå tidlig i etterforskning. Om det har noen sammenheng med tidligere episoder, har vi et stort fokus på å avdekke, sier Solem til Avisa Oslo og gjentar politiets oppfordring:

– Det veldig alvorlig når det skjer hendelser som dette i det offentlige rom. Vi bruker store ressurser på å pågripe gjerningspersonen. Derfor er det viktig at personer som eventuelt har informasjon i saken, tar kontakt med politiet slik at vi tidligst mulig kan identifisere vedkommende.