Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: En av de «mest framtredende og aggressive» motdemonstrantene. Nå er 25-åringen dømt etter SIAN-opptøyene

Oslomannen (25) klatret på taket på flere politibiler og rev løs et registreringsskilt. Det endte i 25 dagers ubetinget fengsel.

Denne uken behandlet Oslo tingrett nok en straffesak etter opptøyene i sentrum 29. august i fjor. Da brøt det ut regelrette gatekamper mellom politi og motdemonstranter i forbindelse med at den sterkt islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) arrangerte «krenkefest» utenfor Stortinget.

Blant annet rev SIAN-nestleder ut sider fra Koranen og krenket profeten Muhammed. Det vekket sterke reaksjoner hos blant andre en 25-årig oslomann.

Denne uken møtte han på tiltalebenken i Oslo tingrett, der han måtte svare for å ha hindret politiet i å gjøre jobben sin, tyveri og skadeverk i forbindelse med SIAN-demonstrasjonen.

Klatret på taket

Ifølge tiltalen klatret 25-åringen på taket på flere politibiler og rev av registreringsskiltet på en tjenestebil. Han erkjente straffskyld, dog ikke for tyveriet.

I retten forklarte mannen at SIAN hisset opp stemningen blant motdemonstrantene. I opptøyene som fulgte ble han sprayet med pepperspray av politiet.

Les også

Filmet politiet fra bilen under SIAN-demonstrasjon – ble fratatt førerkortet

Han hadde imidlertid ingen god forklaring på hvorfor han klatret på politibilene, men ga uttrykk for at det var dumt ham. Han erkjente også å ha revet løs et registreringsskilt, men nektet for at han forsøkte å stjele det.

I videoopptak som ble dokumentert i saken, sees tiltalte på taket på politibilene. En politimann som vitnet i retten, forklarte at 25-åringen ved sin adferd skilte seg ut som en av de mest framtredende og aggressive motdemonstrantene.

Saken fortsetter under bildet.


Enige med politiet

Oslo tingrett kommer til at han skal frifinnes for tyveri, men ellers dømmes etter tiltalen.

«I straffeskjerpende retning peker retten på at tiltaltes handlinger ikke utelukkende kan sies å skyldes et øyeblikks ubetenksomhet eller en impulshandling», heter det i dommen.

Tingretten viser blant annet til at det gikk noe tid mellom hendelsen der han var på taket på politibilene, til han senere rev løs et registreringsskilt. Dette under politimannens forklaring om at 25-åringen var blant de mest framtredende og aggressive, mener retten.

I formildende retning vektlegger de at mannen har erkjent straffskyld, samtidig som de bemerker at erkjennelsen først kom under rettssaken.

Saken fortsetter under bildet.


Får ikke samfunnsstraff

Retten konkluderer dermed med at ubetinget fengsel i 25 dager er riktig reaksjon, til tross for at tiltalte har samtykket til samfunnsstraff.

«Ut fra videoklippene som ble avspilt under hovedforhandlingen fremstår tiltalte som en aktiv deltaker i det kollektive angrepet på politibilene. Hans handlinger kan på ingen måte karakteriseres som bagatellmessige. Det er etter rettens syn heller ingenting ved tiltaltes livssituasjon som med tyngde taler for å fravike det klare utgangspunktet om ubetinget fengselsstraff», står det i dommen.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, har påtalemyndigheten tatt ut tiltale mot minst elleve personer i etterkant av SIAN-opptøyene – i hovedsak for lignende forhold som 25-åringen nå er dømt for.

I januar ble en 20-årig mann dømt til 18 dagers fengsel for å ha kastet en stol i vinduet på en politibil og revet i sidespeilet på en annen.

Les også

Sian-profil ropte rasistiske uttalelser mot Kadafi Zaman: Slik prøver hun å forklare det

Kommentarer til denne saken