Ved 9.30-tiden tirsdag ble en etter en av demonstrantene båret bort fra inngangspartiet til Finansdepartementet. Fjerningen av demonstrantene skjedde etter anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

DSS opplyser at de ba politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementet kan ivareta sin samfunnskritiske funksjon.

– Vi har fjernet ni demonstranter fra inngangspartiet. Disse etterkom ikke politiets pålegg. De anmeldes for dette, skriver politiet på Twitter.

Det var ved 8.45-tiden at flere av aksjonistene lenket seg fast utenfor Finansdepartementet. Da uttalte politiet at de avventet situasjonen i påvente av en begjæring fra DSS.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken på Fosen i Trøndelag var oppført i strid med urfolksrettighetene.


Klokken 9.30 ble demonstrantene fysisk fjernet bort fra inngangspartiet. De ble båret noen få meter bort fra inngangspartiet før de ble sluppet fri.

En av disse var Inga Marie Nymo Riseth.

– Jeg skulle ønske vi slapp dette. Sivil ulydighet er jo ikke noe man ønsker eller tar lett på. Det er et siste virkemiddel når man har prøvd alt. Fosen-samene har kjempet seg gjennom hele rettssystemet og vunnet i Høyesterett. Likevel blir man ikke hørt. da tenker jeg, når man har gjort det, er vi nødt til å ty til sivil ulydighet, sier hun til AO.

Fysisk fjernet

DSS opplyser at de har bedt politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementet kan ivareta sin samfunnskritiske funksjon.

– Demonstrantene har blitt informert om den samfunnskritiske funksjonen, og blitt bedt av DSS om å flytte seg. De har valgt å ikke etterkomme dette. Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødssituasjon, skriver DSS i en pressemelding.

(Saken fortsetter under bildene)


– I dag stenger vi staten

Også mandag morgen hadde demonstrantene rigget seg til ulike deler i Akersgata. AO kunne da melde at politiet bar bort demonstranter fra Olje- og energidepartementet.

Natt til mandag fikk demonstrantene beskjed om å forlate Olje- og energidepartementet innen kl. 01:55, hvis ikke ville de bli fulgt ut. De hadde da oppholdt seg i bygningen siden torsdag.

Fra kl. 02:25 ble de båret ut og kjørt til politihuset på Grønland. DSS sendte mandag morgen e-post til ansatte i sju departement der de anbefaler hjemmekontor.

Tirsdag utvidet de aksjonen.

– I dag stenger vi ikke bare Olje- og energidepartementet, departementene som deler bygg med dem og Landbruksdepartementet. I dag stenger vi staten, sa artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til full jubel blant aksjonistene.

Fungerende kommunikasjonssjef Tor Borgersen i Finansdepartementet bekrefter overfor NTB at de ansatte i G-blokka tidligere på dagen ble henstilt om å ta hjemmekontor inntil videre.

– Kommer dere til å holde på til dere vinner fram?

– Jeg vil hvert fall fortsette å skape oppmerksomhet rundt saken til vindturbinene er tatt ned. Så må man se på hva som er det beste virkemiddelet framover. Det kommer litt an på hva regjeringen velger å gjøre, sier Inga Marie Nymo Riseth til AO.

– Er ditt inntrykk at dette har en effekt?

– Ja, det synes jeg. Jeg synes ikke det har vært oppmerksomhet rundt denne saken – allerede på torsdag da demonstrasjonene startet var det lite oppmerksomhet. Men nå begynner vi å se at media kobler seg på. Statsministeren er kalt inn på teppet av SV, så da må man bare tenke at det har en effekt, sier Nymo Riseth.

Opplæring i aksjonering

Blant demonstrantene er også den svenske aksjonisten Greta Thunberg, som dukket opp foran Olje- og energidepartementet mandag og som er tilbake blant aksjonistene tirsdag.

Mange aksjonister får tirsdag morgen opplæring i aksjonering utenfor parkeringshuset i Munchs gate, ifølge NTBs reporter på stedet. Det er satt opp tre lavvoer og minst to vanlige telt i området, og folk strømmer til med jevne mellomrom.

Nær 3000 færre elsparkesykler fra april: Disse vant konkurransen om byen