– Vi kan ikke garantere for sikkerheten, sier politiinspektør Martin Strand.

Mandag kveld 19.30 inviterte de skeive organisasjonene Oslos befolkning å møte opp på Rådhusplassen.

– I dag har hele den skeive bevegelsen samla seg for å finne ut hvordan vi skal håndtere det som skjedde på lørdag, sa leder i Oslo Pride Inger Kristin Haugsevje til NRK søndag.

Hun oppfordret alle til å ta med seg parolene de hadde tenkt til å gå med på lørdag. Kjærlighet og mangfold skal feires, ikke trues til stillhet, skriver Pride Oslo.

– Arrangementet på Rådhusplassen skjer fordi den skeive bevegelsen har et behov for å samles og for å vise at vi står sammen etter de tragiske hendelsene natt til lørdag.

– Håper publikum følger anbefalingene

Nå anbefaler politiet at arrangementet ikke avholdes.

– Vi ble kjent med dette seint i går kveld, og vi ser at arrangementet kommer til å bli stort. Derfor kan vi ikke anbefale folk å møte opp, sier politiinspektør Martin Strand på en pressekonferanse.

Søndag oppfordret Raymond Johansen folk om å delta på støttemarkeringen på Rådhusplassen. Dagen etter anbefaler politiet altså det motsatte:

– Vi sitter nok på et forskjellig bilde. Trusselbildet vi står overfor nå kan vi ikke gjøre med. Hadde vi hatt kontroll på trusselsituasjonen, hadde vi ikke anbefalt å avlyse. Vi håper publikum følger anbefalingene, fortsetter Strand.

Strand sier politiet hadde klart å sikre et mindre arrangement:

– Utgangspunktet som lå til grunn da vi snakket med arrangøren søndag, var at det kom til å bli et mindre arrangement. Det skulle vi klare å sikre. Jeg sitter ikke på noe antall om hvor mange som ville delta i dag, men vi tror dette kan bli stort. Det vil være vanskelig for oss å sikre hvis det skulle skje noe.

– En uavklart trussel

Avgjørelsen om å fraråde folk å møte opp er på bakgrunn av PSTs trusselvurdering. I en pressemelding mandag ettermiddag utdyper politidirektør Benedicte Bjørnland:

– PST vurderer at vi fortsatt står i en ekstraordinær trusselsituasjon. Det er gjennomført en terroraksjon, og det foreligger en uavklart trussel, sier hun i en pressemelding.

– På bakgrunn av informasjon fra PST og at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, er politiets klare anbefaling at kveldens Pride-arrangement i Oslo utsettes og eventuelt andre Pride-arrangement andre steder i landet, blir vurdert utsatt inntil videre, sier politidirektøren.