– Jeg tror «exposing» har vært et problem helt siden internett ble en sånn hverdagslig greie. Mobbing er ikke noe nytt. Den har bare fått en ny plattform – fra skolegården til sosiale medier, sier Aleksander Nawracala (17), elevrådsleder på Oslo katedralskole.

Politiet har sendt ut et infobrev til alle Oslo skoler på generell basis og med formål å forebygge. De opplever å bli kontaktet av ungdommer fra hele Oslo.

– Vi har sett en økning den siste tiden, og det er blitt et utbredt fenomen, sier Anne Katrin Storsveen, leder av politiets nettpatrulje i Oslo, til Avisa Oslo.

Skummel trend

– Det er en veldig skummel trend. Man angriper ikke den som tar eller deler bildet, men vedkommende som er i bildet. Det er veldig trist å se på, sier Juni Romero y Cordero Berg-Nielsen (17), elev og leder i Elevorganisasjonen i Oslo vest.

Hun forteller om en konto på sosiale medier som spredde nakenbilder av en mindreårig jente i fjor.

– Det er ofte rettet mot jenter og det skaper en giftig kultur. På kontoen der bilder av den mindreårige ble spredd, ble vedkommende kalt en hore fordi hun hadde sendt et privat bilde til en hun datet og noen hadde også filmet uten hennes samtykke. Det er jo barneporno, men offeret får skylden.

Juni forteller at verken hun eller hennes nærmeste venner har blitt utsatt for «exposing», men at hun har vært vitne til at rykter spres via sosiale medier helt siden barneskolen.

– Det er ikke så lenge siden jeg ble oppmerksom på denne trenden. Men det å være ukomfortabel på nett, det å vite at folk kan bruke alt mot deg, har jeg vært oppmerksom på helt siden jeg skaffet meg Instagram og Snapchat, sier Aleksander.

Både Aleksander og Juni forteller at «exposing» er en pågående trend, men at de har ikke merket noe økt pågang den siste tiden.

Lite politiet kan gjøre

Juni forteller at selv om de lærer at det å ha nakenbilder av mindreårige er ulovlig gjennom nettvett-undervisning, er det imidlertid vanskelig for politiet å spore opp hvem som opprinnelig har tatt eller delt bildene.

– Når vi hadde nettvett på ungdomsskolen, fikk vi beskjed om å fjerne nakenbilder som ble sendt til oss. Det viser hvor lite politiet kan gjøre med det. Da skjønner man hvor skummelt det kan være når folk deler bilder av deg, for det er faktisk ingen reale sjanser for at det blir fjernet eller blir tatt tak i, sier Aleksander.

– Problemet er at politiet ikke kan vite hvem som har bildene på mobilen sin. Det gjør det vanskelig å straffe, og mange vet at de mest sannsynligvis kommer unna med det. Det kan gjøre at mange flere tar vare på bilder og videoer, legger Juni til.

– Alle er litt redde

Begge er enige i at historier de har hørt fra andre, har ført til at de er mer forsiktige med hvordan de opptrer på nettet og er oppmerksom på hva de deler av bilder og videoer.

Er dere bekymret for at dere skal bli uthengt?

– Alle er litt redde for det, innerst inne, sier Aleksander.

– Jeg merker at jeg hele tiden passer på hva jeg legger ut og hva jeg sender til folk, og man blir automatisk veldig forsiktig, sier Juni.

Grovt innhold

– Dette er økt i omfang også på skoler, derfor ønsker vi å informere til foresatte slik at de vet hva som foregår, og kan ta en prat med sine unge om dette for å forebygge at det sprer seg, og at de kan ta en samtale om dette hjemme om hvilke konsekvenser dette kan medføre for dem som blir hengt ut og de som henger andre ut, sier Storsveen.

Hun forteller at det er hovedsakelig bilder og videoer av seksuell art og vold, også av mindreårige, som blir lagt ut på ulike sosiale medier som Instagram, Snapchat og TikTok.

– De som deler bilder og videoer av andre uten samtykke bør vite at det er straffbart, og de som mottar dette anmodes om å slette det på sine enheter og ikke dele videre. Også bør alle tenke seg om hva de deler av og om seg selv, og være restriktive.

I fjor la Nettpatruljen ned cirka 130 kontoer og rapporterte inn det mangedobbelte av det.

– Konsekvensene for dem som blir hengt ut kan være psykiske problemer, og i verste fall kan noen velge å ta sitt eget liv. For dem som henger dem ut, kan konsekvensens bli anmeldelse, forteller Storsveen.

Bør være forsiktig

Aurora Mittun Kvilekval (16), elevrådsleder på Blindern videregående skole, har fredag ettermiddag hatt et elevrådsmøte der de for første gang har tatt opp temaet «exposing».

– Ut ifra informasjonen jeg har fått av mine medelever, har de ikke vært vitne til at nakenbilder eller slåssevideoer har vært delt på sosiale medier. Vi har et godt sosialt miljø på skolen og jeg tror elevene vet bedre enn å henge ut sine medelever på den måten, sier Aurora.

Hun mener at politiet må være forsiktig med å sende ut slike informasjonsbrev.

– Hvis det er snakk om et utvalg av skoler, burde man ta tak i det der situasjonen oppstår og ikke klandre alle elever for å dele ulovlige bilder og videoer. En sånn advarsel kan svekke skolens tillit til elevene.

Elevrådslederen forteller at god forebygging bør skje gjennom undervisningen.

– Det er viktig å fokusere på god undervisning med nettvett i yngre aldre og større fokus på det som et forebyggende arbeid, og ikke bare ta tak i det når problemet allerede har oppstått.

Hun tror også at en holdningsendring trengs og at det ikke er offeret som skal komme verst ut av det.

– Jeg er ikke bekymret på en daglig basis. Jeg pleier å være forsiktig med å dele ting som kan få konsekvenser senere. Selv fikk jeg ganske god undervisning rundt nettvett på ungdomsskolen og vet at det uansett er lurt å tenke seg godt om når man deler noe på sosiale medier.

Kan følge deg resten av livet

Hva slags konsekvenser kan det ha for dem som blir utsatt?

– Noe som noen synes er en liten flau ting, kan for mange ha store psykiske konsekvenser. Det handler veldig mye om hvordan ungdomskulturen på nett kan være skadelig for enkeltpersoner, sier Aleksander.

– Det kan dessverre følge deg resten av livet hvis det er nok mennesker som har sett bilder. Man kan fort gå konstant rundt og være redd for at andre tenker at du er personen fra bildet. Det blir ufrivillig en del av identiteten din og det må være så sykt vanskelig å bære på. Det kan også føre til at man får vanskeligheter med å kunne åpne seg for andre mennesker og at man får problemer med å stole på noen, fortsetter Juni.

– Man omtaler det under navnet digital vold og må tas like alvorlig som fysisk vold, men det er en lang vei å gå. Når du har en mobil, kan du ta opp hva som helst og alt kan bli brukt mot deg, legger Aleksander til.