Onsdag fortalte statsminister Erna Solberg (H) at hun tror første vaksine mot koronaviruset kan bli satt allerede i romjulen eller nyttårshelgen. Pfizer-vaksinene er ventet å ankomme Norge rett over nyttår, men dersom det kommer vaksiner til Norge før årsskiftet vil vaksineringen starte umiddelbart.

I et intervju med TV 2 bekreftet Erna Solberg onsdag at vaksineringen vil starte i Oslo-området.

– Det ser ut som at vi får vaksiner til Oslo-området først. Det er også der vi har hatt det største smittetrykket, uttalte hun til kanalen.

Også overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) uttalte denne uken at hovedstaden vil være først ut med vaksinering.

– Dersom det kommer en liten ekstraforsendelse allerede i desember, vil vi ikke fordele den over hele landet, men benytte den i Oslo og kanskje noen andre kommuner på Østlandet. Det er rett og slett for få doser til at vi kan splitte opp på 356 kommuner, sier han.

Planen klar fredag

Avisa Oslo har vært i kontakt med Oslo kommune, og får opplyst at en plan for vaksineringen i kommunen skal være klar fredag 18. desember.

Da vil hovedtrekkene bli presentert av helsebyråd Robert Steen. Sammen med en gruppe bestående av representanter fra blant annet Helseetaten og Sykehjemsetaten har han de siste ukene jobbet med å planlegge vaksineringen i hovedstaden. Til Avisa Oslo forteller han at sykehjemsbeboerne vil være først ut når vaksinen kommer til Oslo.

– Vi vil være klare til å sette de første vaksinene før nyttår, hvis vi får vaksinene og utstyret i god nok tid. De som bor på sykehjemmene våre vil være først ute. Vi har satt ned en bredt sammensatt arbeidsgruppe som de siste ukene har jobbet med å planlegge vaksineringen. Vi har planlagt for mange ulike scenarioer, det er fremdeles mye vi ikke vet om vaksinene og logistikken.

Han forteller at planen for vaksineringen kan presenteres grundigere fredag 18. desember.

– På fredag er Oslo kommune ferdig med vår vaksinasjonsplan for den første delen av vaksinasjonen og da kan vi være mer konkrete.

Bildeserie

Vil folk ta koronavaksinen? Dette svarer 38 osloborgere

Sykehjem og omsorgsboliger først

Basert på råd fra Folkehelseinstituttet har Regjeringen bestemt at det er beboere på sykehjem og i omsorgsboliger som skal prioriteres først dersom tilgangen på vaksiner er begrenset i starten. Deretter prioriteres eldre over 85 år. Personer fra 18 til 64 år med én eller flere nærmere spesifiserte sykdommer som de har fra før prioriteres etter gruppene over 75 år og over 65 år.

Etter disse gruppene kommer helsepersonell med nærkontakt med pasienter i forbindelse med behandling eller pleie.